logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Ambitionen er endnu flere flygtninge i job

Indsatsen i Sønderborg Kommune for at få flygtninge i job har været god hidtil og udløste en fin bonus for 2016 fra ministeriet. Og den fortsætter med uformindsket styrke.
Opdateret 25.04.2018

Sønderborg Kommune har fået 975.000 kr. i bonus fra Udlændinge- og Integrationsministeriet for at få 92 flygtninge i job og uddannelse i 2016. Jobcentret arbejder målrettet på at nå et højere antal i år.

- Selvfølgelig er det fint med en bonus, men faktisk interesserer vi os meget mere om at få flygtningene i job, så de får et godt, indholdsrigt liv og integreres i det danske samfund. Og heldigvis tegner indsatsen godt i år. På jobbet får flygtningene kolleger, og de lærer at tale dansk, de tjener deres egen løn, betaler skat og bidrager til samfundet. Det giver livsglæde og selvrespekt og er et godt fundament for en vellykket integration, siger Arbejdsmarkedsudvalgets formand, Jan Prokopek Jensen.

Han tilføjer, at topartsaftalens bonusordning er god på den måde, at den kan være med til at sikre økonomi til, at kommunen kan sætte ekstraordinære tiltag i værk for yderligere at øge beskæftigelsen blandt flygtninge.

Sadikka Ali er en af dem, der er kommet i job. Hun arbejder i pakkeriet hos Danish Crown i Blans. Hendes mand har arbejdet der i halvandet år og har fast ansættelse i opskæringen.

- Efter et kort kursus på daghold fik jeg fast arbejde i pakkeriet aften/nat, og det er jeg rigtig glad for, for så kan jeg køre sammen med min mand, og vi har fælles fritid. Vi er et hold på fire-fem medarbejdere, og vi taler kun dansk sammen. Det er god træning, fortæller Sadikka, som også både læser og forstår stort set alt dansk.

Hun kom til Danmark fra Aleppo for to år siden. Hun har som sin mand en studentereksamen, og i Syrien arbejdede hun på en medicinalvirksomhed, mens Fareed havde sin egen købmandsforretning. Begge har familie, bl.a. forældre og søskende i Syrien. Deres søn på 23 år læser til tandlæge i Rusland, men forældrene håber, at han kan komme på besøg næste år, når de har sølvbryllup.

- Vi havde et godt liv i Syrien, men krigen sendte os på flugt. I Syrien vil alle gerne arbejde, og selv om jeg måske kunne ha’ fået et andet og måske bedre lønnet arbejde ved at læse videre i Danmark, så var jeg utålmodig efter at tjene mine egne penge. Vi vil gerne hjælpe andre – ikke omvendt, siger Sadikka.

Hun går stadig på LærDansk for at blive bedre til dansk. Mens hendes mand arbejder på fuld tid, har hun 32 timer fordelt på fire dage om ugen.

- Vi må erkende, at det er vanskeligere at få kvinder end mænd blandt flygtningene ud på arbejdsmarkedet. Derfor er det godt at opleve en kvinde som Sadikka, der gerne vil bidrage, får et netværk og styrker sine sprogkundskaber samtidig. Vi håber, det smitter – til glæde for både kvinderne, levestandarden i familierne og samfundet, siger Petter Astrup, der er næstformand i Arbejdsmarkedsudvalget.

FAKTA

Udlændinge- og Integrationsministeriet har afsat 54 mio. kr. i beskæftigelsesbonus til kommunerne. Bonussen udbetales på baggrund af det antal flygtninge, der er kommet i job ud over det antal, der blev nået året før.

Sønderborg Kommune har i ”bonus-årene” fået flg. antal i job og uddannelse:

2015: 53

2016: 92 (altså 39 flere end i 2015 – bonussen beregnet ud fra de 39)

integration_0001.jpgSadikka og hendes mand, Fareed, var forleden på besøg hos borgmester Erik Lauritzen på Sønderborg Rådhus. Hun hilste på i anledning af, at hun og to andre flygtningekvinder i samme måned havde fået job. Foto: Kim Toft Jørgensen

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.