Danmark og Sønderborg er stadig inde i billedet til Tour de France

"Danmark - et land på hjul. To hjul. En perfekt arena - testet af millioner". Sådan lyder det fra Jørgen Leth på den lille film, som den danske delegation havde med til Paris, da de i 2016 forsøgte at overbevise løbsdirektøren for Tour de France, Christian Prudhomme, om at verdens største cykelløb bør starte i Danmark i 2019. Det lykkedes ikke i 2019, men Danmark opretholder ansøgningen, og satser stærkt på, at få prologen og to etaper til Danmark i 2020 eller 2021.
Ansvarlig Jens Sørensen
Opdateret 21.04.2017

Bag ansøgningen står regeringen, regioner og kommuner, herunder Sønderborg Kommune. Danmarks bud er, at prologen cykles i det indre København. Første etape cykles fra Roskilde til Odense og tredje etape fra Vejle til Sønderborg. Der er en årelang tradition for at Tour de France starter uden for Frankrigs grænser, men der er mange om buddet. Erhvervsministeriet vurderer dog, at chancerne for at tiltrække Touren til Danmark er gode.

Lige nu er der ved at blive skabt et interessentskab mellem Erhvervsministeriet og København, Roskilde, Odense, Vejle og Sønderborg kommuner. Interessentskabet skal arbejde for at fremme Danmarks mulighed for at blive startland for Tour de France.

- 3,5 milliarder tv-seere følger hvert år med i Tour de France de tre uger løbet varer. Det vil være en enestående branding af Danmark, og selvfølgelig også af Sønderborg, der skal være måldestination på den sidste danske etape. Vi vil få store indtægter fra de cykelturister, der vil komme til området for at overvære løbet, og der vil helt sikkert være en vedvarende effekt, som vi skal bruge i markedsføringen af Sønderborg, siger Stephan Kleinschmidt, formand for udvalget for kulturel og regional udvikling.

Sønderborg Kommune skyder 10 mio. kr. ind i interessentskabet. Prisen for at få tourstarten til Danmark vurderes at være 90 - 100 mio. kr. For at sikre Sønderborg Kommune maksimal effekt af investeringen i projektet, er der indgået en samarbejdsaftale med Jesper Schack, der er tidligere bestyrelsesmedlem i DCU og nuværende næstformand i Sønderborg Cykleklub. Han har tidligere været med til at arrangere store cykelløb, fx DM i landevejscykling, Postnord Danmark Rundt og VM på landevej. Jesper Schack skal understøtte Sønderborg Kommune med cykelfaglig indsigt, og første opgave bliver at udarbejde et katalog over aktiviteter, der kan arrangeres lokalt i tilknytning til Touren.