Det danske ZERO++-hus i Haiyan er indviet

Et ZERO++-hus, der producerer fire gange mere energi end det forbruger, er indviet i Haiyan i Kina – og det har stærke fingeraftryk fra Sønderborg.
Opdateret 25.04.2018

Med taler af bl.a. Sønderborgs viceborgmester, Aase Nyegaard, og den danske generalkonsul i Shanghai, Nicolai Prytz, er et nyt hus i Haiyan i Kina indviet. Huset, der producerer fire gange mere energi end det forbruger, er det første konkrete resultat af en samarbejdsaftale, Sønderborg Kommune har indgået med Haiyan County – men ikke det sidste. I nærheden af huset vokser i de kommende år et helt nyt energivenligst byområde op. Repræsentanter fra otte danske firmaer, som har været med til at bygge huset op, deltog i indvielsen.

Viceborgmester Aase Nyegaard sagde bl.a.:
- Jeg har hele tiden troet på dette projekt. Og det har jeg, fordi det fra starten stod klart, at vi deler fælles visioner på klimaområdet: Vi ønsker gennem målrettet forskning at udforske de teknologiske muligheder for at bygge så energieffektivt som muligt, og vi ønsker samtidig at uddanne folk og påvirke borgerne til at agere energirigtigt. Og så ønsker vi i begge byer at skabe vækst og nye job.

Selv om samarbejdet med Haiyan er nyt på klimaområdet, trak viceborgmesteren tråde til en fælles historisk fortid ved at fremhæve ZERO++-husets form og sammenligne den med et skib:
- Kun få kilometer herfra lå der 23 danske skibe i 1864 – skibe der bragte porcelæn og møbler til Danmark. Så det er ikke nyt, at vi handler med hinanden, sagde hun og håbede, at fremtiden vil bringe meget mere samarbejde til gavn for såvel klimaet som jobskabelsen i begge lande.

Nicolai Prytz hæftede sig bl.a. ved, at Danmark i 1950 var et af de første lande, der anerkendte Kina, og at forholdet, som siden er skabt mellem de to lande, er karakteriseret af ”tæt venskab, gensidig tillid og fælles ambitioner”:
- Både Danmark og Kina er frontløbere inden for grøn teknologi. Derfor er et stærkt samarbejde mellem vore lande afgørende for, at vi begge har glæde af hinanden styrker, kompetencer og erfaringer, sagde han og håbede, at ZERO++-huset vil blive et kendt fyrtårn og udstillingsvindue for danske løsninger og visionært samarbejde.
- Jeg er løbende briefet om status på dette byggeri, og at stå her i dag og overvære indvielsen er et stærkt billede på, hvordan samarbejdet mellem vore to lande har nået et nyt niveau.

Torben Esbensen var nok en af de gladeste gæster ved indvielsen, idet han med sit firma Dansk Energi Management&Esbensen har stået i spidsen for planlægningen af ZERO++-huset. Arbejdet har banet vejen for, at han også skal stå i spidsen for design og energiprojektering vedrørende den øvrige del af Danish ZERO Carbon Street.

Torben Esbensen ved huset
En glad Torben Esbensen foran det færdige ZERO++ House i centrum af Haiyan

Fra indvielsen
Fra indvielsen af ZERO++ House ses fra venstre vicedirektør på EUC Syd Hans Lehmann, borgmester i Haiyan Zhang Jian, viceborgmester Aase Nyegaard, leder af Sønderborg-Haiyan-aftalen Poul Valdemar Nielsen, rådgivende ingeniør Torben Esbensen, direktør i Danfoss Kina Kjeld Stærk, generalsekretær Nicolai Prytz, direktør i Holip Hayan David Lu, direktør i ProjectZero Peter Rathje og viceborgmester i Haiyan Sun Xiongwei