logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Folkemødedebat om store events som Spejdernes Lejr: Lokal forankring er afgørende

Folkelige organisationer og kommuner, der vil gå sammen om store events, skal vælge hinanden med omhu, hvis den folkelige forankring skal på plads - og den er afgørende, viste debat på Folkemødet.
Opdateret 25.04.2018

Store events kræver, at foreninger og kommuner arbejder sammen, men også de lokale virksomheder og handelslivet skal inddrages, hvis man vil have den fulde effekt af en event som Spejdernes Lejr i en kommune. 

Sådan lød konklusionen på en debat om store events ved Folkemødet på Bornholm, som var arrangeret af foreningen Spejderne, der samler de fem spejderkorps i Danmark. I panelet var Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune, som om fem uger er vært for danmarkshistoriens hidtil største lejr med op mod 40.000 deltagere. 
De øvrige i panelet var Jimmi Petersen - turistchef i VisitVesthimmerland, der nu i tre år har huset golfturneringen Made in Denmark, den danske afdeling af Europa-touren i golf, Mia Lind Ibsen -chef for Spejdernes Lejr 2017, og Søren Møller - formand for DGI, der står bag Landsstævnet hvert fjerde år i skiftende byer, om få uger i Aalborg med ca. 25.000 deltagere. 


Stor forskel på events

Søren Møller gjorde det klart, at der er forskel på events: 
- Der er stor forskel på events som fx Tall Ships Race og Tinderbox og så de events, vi repræsenterer her. Spejdernes Lejr og DGI's landsstævne er autentiske events. De hører ikke til den kategori, der rykker ind og ud som et cirkus. Vi er foreninger og altså frivillige amatører, vi er ikke en strømlinet festmaskine, men en folkelig bevægelse. 
Borgmester Erik Lauritzen var enig: 
- Spejdernes Lejr er en meget spændende event. I Sønderborg taler vi også om at tiltrække en etape af Tour de France, men Spejdernes Lejr handler meget mere om, at vi skaber noget sammen. Vi har et samarbejde med Spejderne, men faktisk giver lejren også samarbejde bredt i kommunen mellem borgere, foreninger og virksomheder. At vi har involveret så mange, som vi har nu, giver sammenhold, og det kan vi måske bruge i fremtidige projekter. Vi har oplevet, hvor meget spejderbevægelsen kan. Det er en kæmpe inspiration.


Sønderborg sætter spor i spejderne

Den lokale involvering er også vigtig for lejren, påpegede lejrchef Mia Lind Ibsen: 
- Vi har indgået et økonomisk partnerskab med Sønderborg Kommune, men det det er også en stor del, at vi er sammen om at løfte opgaven. Vi har brug for hjælp fra Sønderborg Kommune og lokalsamfundet. Hvis vi bare skulle være ude på en mark, ville det ikke være samarbejde. Nu får vi noget, som ikke er så målbart, men som er vigtigt: vi får inspiration, fordi noget af Sønderborg kommer ind i lejren, og bagefter vil deltagerne forbinde Spejdernes Lejr med Sønderborg og grænseområdet. 


Det handler om følelser

Også DGI-formanden fremhævede værdier, som ikke er så målbare:
- Vi skal være bevidste om at det ikke er hovedformålet at tjene penge. Man skal ikke begrunde det i kroner og ører. Hvorfor holder mange stor fest ved fx en rund fødselsdag? Er det for at få gaver? Nej, det er for at få energien, varmen, nærværet. Det er meget menneskeligt, og som danskere er vi gode til at holde fest. Vi fejrer hverdagen, vi fejrer tidspunktet. Bagefter husker vi et før og efter festen. Derfor skal man ikke tænke nytteøkonomi. Det handler om menneskelighed og følelser, sagde Søren Møller og nævnte, at Svendborg, der havde landsstævnet i 1994 og nu får det igen i 2021, ikke vil gentage det for pengenes skyld. De vil have følelsen igen. 


En  investering i fremtiden

Sønderborgs borgmester har dog også kommunens langsigtede eksistensvilkår med i sine overvejelser: 
- Sådan en event har brandingværdi. Det kan man sikkert regne ud på mange måder, men for os er det også en kæmpe mulighed for at vise 40.000 spejdere hvad Sønderborg er - ud over Dybbøl Mølle og Danfoss. Vi ved, at det for mange af deltagerne vil være deres første besøg i Sønderborg - ud over, at de måske har besøgt Dybbøl Mølle på en skoleudflugt. Her får vi præsenteret Sønderborg med uddannelsesinstitutioner og virksomheder, og vi håber, at mange vil vende tilbage.  For selv om Sønderborg opfattes som en velfungerende kommune med stærke virksomheder, har vi rent faktisk tabt ca. 500 indbyggere om året i en årrække. Så vi har en udfordring: Vi skal skabe ny vækst og tilflytning, og efter min mening kan store events være et af virkemidlerne, sagde Erik Lauritzen. 


Skal ville hinanden

Når organisationerne skal vælge en værtskommune for en event, er det afgørende, at det er det rigtige sted i forhold til fx størrelse, at eventen har solid opbakning i byrådet, og samarbejdet med kommunen giver værdi for organisationens medlemmer. Det skal være som et godt ægteskab, lød det fra panelet. 
Sønderborg Kommune blev i foråret 2014 udvalgt til at huse Spejdernes Lejr 2017 blandt 21 ansøgerkommuner.
- Her lå det rigtige område til Spejdernes Lejr, men vi havde også den rigtige mavefornemmelse. Det er en vigtig følelse, at man VIL hinanden og vil investere i partnerskabet, påpegede lejrchef Mia Lind Ibsen i debatten. 

 

Trygheden tog tid

Dengang var det ikke uden rysten på hånden, at borgmester Erik Lauritzen gik i brechen for en bevilling på 37 mio. kr. til kommunens hidtil suverænt største event, hvoraf de 6 mio. kr. dog var beregnet som ekstern finansiering fra fonde og sponsorer. 
- Hvordan ville det gå, når man havde med frivillige - ja amatører at gøre? Ville det køre helt af sporet? Nogle i byrådet sammenlignede med det europæiske melodigrandprix i København. Men vi har lært, at spejderne arbejder med stor professionalisme. Der har været ro i økonomien. 


Åbenhed er vigtig

Fra lejrledelsens side er rosen gensidig. Det fremgik efter debatarrangementets workshopdel, hvor lejrchef Mia Lind Ibsen konkluderede på vegne af sin gruppe: 
- Vi har talt om, at det er vigtigt med tidlig information, for at folk kan se sig selv i det. Det hjælper at komme ud at se stedet og få at vide, at det ikke er en lukket fest, der skal foregå. Så kan man skabe ambassadører. Sønderborg Kommunes projektkontor har været dygtig til at komme bredt ud og fortælle, at alle kan deltage.

Signe Lund Christensen, til venstre, står for public affairs i lejrorganisationen og var moderator for debatten med fra venstre turistchef i VisitVesthimmerland Jimmi Petersen, lejrchef Mia Lind Ibsen, borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen og DGI-formand Søren Møller.

Signe Lund Christensen, til venstre, står for public affairs i lejrorganisationen og var moderator for debatten med fra venstre turistchef i VisitVesthimmerland Jimmi Petersen, lejrchef Mia Lind Ibsen, borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen og DGI-formand Søren Møller. 

 

Som en del af debatarrangementet drøftede paneldeltagerne med publikum i grupper, hvordan man bedst kan skabe lokal forankring for en event.

Som en del af debatarrangementet drøftede paneldeltagerne med publikum i grupper, hvordan man bedst kan skabe lokal forankring for en event.

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.