Med dyrene på flugt fra monsterregnen

Bæredygtighed og klimaforandringer er på dagsordenen for omkring 1000 børn i børnehaver og skoler i Sønderborg Kommune i næste uge.
Opdateret 17.03.2017

Oplægget tager udgangspunkt i, hvordan dyr klarer sig, når monsterregn vælter ned.

Bæredygtighed er et stort fokusområde i Sønderborg Kommune, og i den forbindelse arrangerer House of Science to faste forløb i skoler og daginstitutioner, hvor begrebet bliver genstand for særlig interesse. Et af forløbene finder sted i næste uge, hvor tæt på 1000 børn fra daginstitutioner og skoler arbejde med "monsterregn og bæredygtighed". Monsterregn er meget kraftigt regnskyl, og arbejdet tager udgangspunkt i, hvad og hvordan fx dyrene klarer sig i sådanne situationer.

- Med temaet vil vi engagere børnene i viden om klimafænomener, som vi selv som borgere kan påvirke med vores handlinger i hverdagen. Monsterregn er et meget synligt eksempel på effekten af klimaforandringer, og vi håber selvfølgelig, at børnene vil forstå sammenhængen mellem menneskers handlinger og konsekvenserne - og forhåbentlig agere derefter, siger Finn Bruncke, der er pædagogisk konsulent i forvaltningen Børn og Uddannelse.

I løbet af ugen er forskellige aktører på banen:

• Sonfor viser rundt og fortæller om De Fem Haver i Digterkvarteret. Haverne er anlagt for at afhjælpe gener af store regnmængder. Der arbejdes med forskellige forsøg på stedet.
  • Biolog fra Vand & Natur tager børnene med ud i lokalområdet og undersøger, hvordan store vandmængder har konsekvenser for nærmiljøet.
  • Naturvejleder fra naturskolen fortæller og viser, hvordan forskellige dyr klarer sig, når der kommer monsterregn.

Børnene kommer selv med idéer til, hvordan skader fra monsterregn kan modvirkes, og de eksperimenterer med vand, der løber i rør, gennem jord, gennem sand mv. Børnene lærer, hvilke menneskelige handlinger, der forandrer klimaet - og hvad den enkelte kan gøre for at imødegå forandringerne fx ved at spare på energien, spare på vandet, spise mindre kød, genbruge i stedet for at smide væk osv. Børnene lærer også om det sundhedsskadelige i, at fx kloakker flyder over, hvilke vandtyper der renses i et renseanlæg, og hvorfor regn kan blive til monsterregn.

Diplom, plakat og præmie

Der udleveres diplom til alle deltagere. Alle deltagerne fremstiller en plakat i A3-størrelse om monsterregn, som udstilles på Perlegade 53 i maj. Den plakat, der bedst afspejler børnenes involvering i arbejdet med monsterregn, vinder en tur for gruppen til Universe.