Misbrugscentret står klar til at hjælpe hele familien

Respekt-kampagnen har de seneste uger sat fokus på, at kommunerne står klar med gratis støtte til familier, som lider under, at mor eller far har et alkoholproblem. Også på Misbrugscentret i Sønderborg er et team klar til at støtte familier, som har besluttet sig for at få hjælp.
Opdateret 25.04.2018

Igennem årtier var der i alkoholbehandlingen alene fokus på den, der drak. Resten af familien, som stort set altid er stærkt påvirket af at have et drikkende familiemedlem, var overladt til selv at finde støtte og vej igennem trængslerne. Sådan er det ikke mere. Nu er der fokus på hele familien, når en drikkende eller en partner henvender sig for at få hjælp – til både behandling, terapi og til at få en ny form for familieliv til at fungere, når alkoholen ikke længere er en del af hverdagen.

- Vi arbejder sammen med kolleger fra familieteamet i forvaltningen Børn&Uddannelse. På den måde sikrer vi, at der er fokus på hele familien. Vi skal tilbyde behandling af misbruget, men vi skal også støtte hele familien og ikke mindst beskytte børnene, lyder det fra Birgit Skov, en af behandlerne i alkoholteamet i Misbrugscentret på Brorsonsvej i Sønderborg.

Familieorienteret alkoholbehandling har været et gratis tilbud i Sønderborg Kommune siden sidste år, og erfaringen indtil videre er, at fire til seks familier ad gangen er i behandlingsforløb, og at forløbene varer tre til seks måneder. Det er ofte hele familier med børn under 18 år, men der er også eksempler på, at den drikkende ikke med, men at resten af familien får hjælp.

De fleste behandlingsforløb begynder, fordi en drikkende eller en partner eller begge henvender sig til Misbrugscentret.

- Vi ser ofte, at en drikkende henvender sig og siger, at de kommer, fordi andre synes, de har et problem. En stor hurdle er jo overvundet, når man kommer og beder om hjælp, men det er vigtigt, at den drikkende selv erkender, at det er nødvendigt – ikke bare, at andre synes, det er nødvendigt, siger Birgit Skov.

Skræddersyede tilbud

- Vi gør meget ud af at tilpasse tilbuddet til den enkelte familie. Vi tager hånd om hvert enkelt barn og de voksne, hver for sig og sammen, og vi skræddersyr forløb, der tager udgangspunkt i de individuelle familiers behov og ønsker. Vi oplever børn, der hurtigt føler, at de er hjulpet ”nok”, mens andre har brug for en hjælpende hånd i længere tid. Men det er min erfaring, at alle familier har brug for støtte, når den drikkende er blevet tørlagt, igen er nærværende og ønsker at vende tilbage som en aktiv og bidragende del af familien. Det kræver en indsats at finde en anden måde at være sammen på igen, siger hun.

Der er mange følelser i spil, når en familie er ramt af alkoholmisbrug:

- Børnene er kede af det, måske flove. Der er partnere, som føler en stor sorg over, at familielivet ikke fungerer, som de har drømt om. Der er skyldfølelse hos den drikkende, men også hos partneren, som bebrejder sig selv, at han/hun ikke har set problemet, inden det voksede sig stort, vanskeligt at håndtere og skadelig for familien og især børnene, siegr Birgit Skov.

Hun kan godt lide ”Respekt”-kampagnen:

- Den er god, fordi den så tydeligt viser, hvordan børn påvirkes. Men den er også god, fordi den viser, at der er en vej, og at det giver respekt at sige ja tak til hjælp. Vi er klar til at hjælpe, siger hun.

Misbrugscenter Sønderborg

Brorsonsvej 1, 6400 Sønderborg

Tlf. 88 72 44 82

Mandag og onsdag kl. 8.30-15, tirsdag og fredag kl. 8.30-13, torsdag kl. 8.30-17

dsc07116_-_2.jpgAlkoholteamet på Misbrugscenter Sønderborg består af Birgit Skov, Tina Fohlmann Brink og Ingrid van der Torren.