Motion og samvær øger livskvaliteten

I begyndelsen af december starter nye motionshold for borgere med demenssygdom og deres pårørende i Nordborg, Gråsten og Sønderborg. Nuværende deltagere fortæller, at aktiviteten hjælper.
Ansvarlig Liv Fink Thorsen
Opdateret 06.11.2017

Det er rigtig godt at motionere - jeg kan mærke, at både min mand og jeg bliver mere friske i kroppen og i hovedet. Den fysiske træthed gør godt. Og så er det da også en enorm tilfredsstillelse selv at gøre noget for sit helbred, siger Bente, som sammen med sin mand Jens deltager i "Motion Sind Samvær".

- Den fysiske aktivitet giver sved på panden og pusten, og så har vi en god undskyldning for en lille pause, tilføjer hun med en lille latter.

- Det giver overskud og glæde og er en god kompensation, når jeg nu ikke kan holde til at gå lange ture, som jeg gjorde før, siger Ingrid, der deltager med sin mand, der også hedder Jens.

Sønderborg Kommunes Kompetencecenter for Demens har i efterhånden et par år tilbudt forløbet Motion Sind Samvær. Det sker med støtte fra Trygfonden. Med jævne mellemrum indbydes til nye forløb - som der gøres nu. Der er test af dem, der tilmelder sig, i uge 49 (primo december) og opstart af de nye hold umiddelbart efter.

Der etableres hold a seks deltagere i hhv. Gråsten, Nordborg og Sønderborg. Holdene mødes to gange om ugen i halvanden time hver gang, hvor der er opvarmning og træning i en time og derefter hyggesnak over en kop kaffe i en halv times tid. Træningen foregår under ledelse af en fysioterapeut.

Det gratis træningstilbud fra kommunen varer tre måneder. De tre motionscentre, som stiller faciliteter til rådighed for forløbene, har alle forpligtet sig til at stille instruktør til rådighed, hvis deltagerne ønsker at fortsætte med motion i centret bagefter.

- Alle undersøgelser peger på, at moderat til hård fysisk træning styrker de fysiske og psykiske ressourcer og forebygger livsstilssygdomme - både hos borgerne med demenssygdom og deres pårørende. Efter motionen tager vi os altid tid til snak og hygge, for i demenssygdommen ligger en indbygget risiko for isolation, som vi gerne vil imødegå, og somme tider dukker der i vores snak problemstillinger og spørgsmål op, som vi får vendt eller taget i opløbet. Det sociale er en vigtig del af tilbuddet, siger fysioterapeut Liv Thorsen.

Liv kan fortælle om flere eksempler på pårørende, der vender tilbage med positive oplevelser:

- En af de pårørende, der er med, er søn af en mor med en demenssygdom. Han fortæller, at hans bror udtrykte forbavselse over, hvor glad og frisk, hun pludselig lød i telefonen. Han forstod ikke helt forandringen, indtil sønnen kunne fortælle sin bror, at moderen var begyndt på motionstilbuddet, og at hun glæder sig meget hver gang, hun skal af sted.

Hvis du er interesseret i at deltage i et forløb for borgere med demenssygdom og deres pårørende, er du velkommen til at ringe eller skrive til fysioterapeut Liv Thorsen, tlf. 27 90 37 51 eller mail lits@sonderborg.dk

reportage_fotos_interviews_-_tring_af_borgere_med_demens_prende_054.jpgSå går det løs med træningen i centret på Agtoftsvej. Fra venstre ses Bente, demenskoordinator Tine Kjeldsen, Jens (ægtefælle til Ingrid), Karin Christensen, der er demensaflaster i Ældre Sagen, Jens (ægtefælle til Bente), Ingrid (skult) og fysioterapeut Liv Thorsen. Fotos: Kim Toft Jørgensen, Sønderborg Kommune