Nyt ung-til-ung korps vil mindre rus

Et ung-til-ung korps på tværs af Sønderborgs ungdomsuddannelser bliver nu uddannet til at støtte deres jævnaldrende til ikke at føle sig presset til at drikke mere, end de har lyst til.
Opdateret 25.04.2018

Elever fra Alssundgymnasiet, Business College Syd, Sønderborg Statsskole og Sønderborg Produktionshøjskole mødes senere på måneden til en workshop, som skal uddanne eleverne i at modvirke såkaldte flertalsmisforståelser, falsk gruppepres og gruppepres. Business College Syd er vært for workshoppen, som Sønderborg Kommunes projekt #mindrerus står bag.

- Projektet er med til at fremme det gode samarbejde mellem ungdomsuddannelserne og Sønderborg Kommune, og det nye ung-til-unge korps kommer til at bygge bro mellem ungdomsuddannelserne. Det betyder rigtig meget at ungdomsuddannelserne er så aktive i arbejdet med at fremme en sund ungdomskultur, siger formand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune Helge Larsen.

En hjælp til nystartede elever
Ung-til-ung korpset skal bl.a. være med til at forebygge at nystartede elever på ungdomsuddannelserne føler sig presset til for eksempel at skulle drikke mere end hvad de har lyst til, fordi de tror at alle andre gør det. Det er en af flertalsmisforståelserne, som projekt #mindrerus arbejder på at komme til livs.

Business College Syd har arbejdet med #mindrerus som pilotprojekt siden 2016, og har derfor gode erfaringer at dele ud af. Om indsatsen siger rektor, Dorthe Milling Stjernholm:

- Vores erfaring er, at de unge kan nå deres jævnaldrende på en helt anden måde, end vi voksne kan. Derfor giver det rigtig god mening, at der også er en ung-til-ung indsats i projekt #mindrerus, hvor eleverne selv får muligheden for at være med til forme kulturen på skolerne i en positiv retning i forhold til brug af rusmidler.

Forstander for Sønderborg Produktionshøjskole, Troels Thomsen ser også frem til den effekt, som det nye ung-til-unge korps forventes at få.

- Det er blandt de unge, at flertalsmisforståelserne og gruppepresset opstår.  Derfor har jeg store forventninger om, at en denne indsats vil kunne bidrage til at de unge kommer endnu mere på banen og tager ansvar for at fremme et positivt miljø for alle, siger Troels Thomsen.

Fakta:
Nationale undersøgelser viser, at til trods for at indtaget af alkohol blandt unge har været faldende igennem en længere årrække og 65 % af unge holder sig under lavrisikogrænsen, så oplever nogle unge fortsat et pres til at drikke mere end de havde planlagt, hvilket Sundhedsstyrelsen også i efteråret 2017, havde fokus på i deres alkoholkampagne "Meget mere med".