På skattejagt i naturen - geocaching

Sønderborg Kommune har foreløbig lagt seks geocaches ud i naturen. Geocaching er blevet en populær form for skattejagt, som tiltrækker både familier, pensionister og folk, som bruger rigtig meget tid på at finde skatte og vil være de første til at finde nye steder
Ansvarlig Herdis Thomsen
Opdateret 17.02.2017

De foreløbig seks kommunale steder bruges flittigt, og flere er på vej.

"Det var nok ikke et sted, vi havde fundet uden cachen".

"Det tog os ikke lang tid at finde cachen. Sikke en hyggelig slugt. Her vil vi helt sikkert komme tilbage en sommerdag - absolut et sted at vise frem".

Sådan lyder blot et par af mange kommentarer i logbogen, som ligger i geocachen i Gottes Grue ved Gråsten Skovene. Geocachen her er én af foreløbig seks, som Sønderborg Kommune har placeret i kommunale skove og parker mm., og flere er på vej:

- Vi kan se, at de geocaches, vi allerede har lagt ud, besøget flittigt, og vi har tænkt os at udvide antallet de kommende år. Vi synes, det er en god måde at komme ud i naturen på, og det giver os et redskab til at få flere folk ud i kommunens smukke parker, naturområder og på nye vandrestier. Vi anlægger jo parker, stier, aktivitets- og legepladser for, at de skal bruges, siger skov- og landskabsingeniør Johanne Burgemann, som er den, der for Sønderborg Kommune opretter og vedligeholder geocachene.

I Nybøl har kommunen lagt en geocache ud ved Viggo Kragh-Hansens Vej på stedet, hvor Museum Sønderjylland har gjort et unikt fund af et middelalderhus i forbindelse med kommunens udstykning. Som det eneste sted i Danmark kan man her se en hustomt fra den tidlige middelalder på selve findestedet. Et så spændende sted skal naturligvis vises frem for så mange som muligt, og her er geocaching et godt redskab.

En af de næste caches, der placeres, bliver et sted på Sundeved-stien, der er en af kommunens nyeste vandreruter.

- Det er en fantastisk skøn sti, men vi oplever desværre, at der ikke er så mange, der begiver sig ud på den. Det vil vi gerne lave om på, og så lokker vi med en "skattejagt", siger Johanne Burgemann.

FAKTA

• Geocaching er en hobby, hvor man med en GPS-modtager eller en smartphone finder geocaches (skatte)
  • Geocaching er gratis
  • Den første geocache blev placeret i USA den 3. maj 2000 - to dage efter, at "selective availability" blev slået fra GPS-systemet. I februar 2014 var der 29.800 cacher placeret i Danmark og formentlig omkring to mio. i verden.
  • En geocache-tur starter på nettet, hvor man på www.geocaching.com finder en bestemt geocache (skat) ved hjælp af koordinater. Herefter tager man ud i naturen og finder geocachen via en gratis app til smartphonen eller via GPS-modtager.
  • Geocachens mål er ofte en lille boks, hvor foregående skattejægere har lagt små genstande - et lille plastlegetøj, en bold, en lygte el.lign. Finderen tager en ting og lægger selv en ny. Der må ikke lægges ting, der kan rådne eller tiltrække dyr.
  • I geocachen findes også altid en logbog, hvori man skriver

Gottes Grue