Samarbejde mellem idrætsforeninger og skoler skal få unge til at motionere

Nu får idrætsforeninger i Sønderborg Kommune mulighed for at søge kompensation for udgifter til instruktører, undervisningsmateriale og udstyr, hvis de byder ind på at samarbejde med kommunens skoler om motionsfremmende aktiviteter.
Opdateret 25.04.2018

Ved at give børn og unge mulighed for at afprøve forskellige motionsformer i skoletiden håber Sønderborg Kommune, det giver dem lyst til at fortsætte med at dyrke motion i en forening.

Fysisk aktivitet fremmer børn og unges sundhed, trivsel og læring. Sundhedsstyrelsen anbefaler fysisk aktivitet mindst 60 minutter dagligt, og skolereformen fra 2014 lægger op til 45 minutter. Men fakta er, at computerspil og socialt netværk via computer eller mobil i mange tilfælde har erstattet fysisk leg med andre børn i gaden og fodbold eller gymnastik i idrætsforeningerne. Og hvor mange børn cykler eller går i skole?

- Sønderborg Kommune vil nu som projekt indføre en ny model. Den skal give børn og unge mulighed for at prøve forskellige fysiske aktiviteter i skoletiden, så de kan få smag for motion og forhåbentlig finde en sportsgren, de vil fortsætte med fremover i en idrætsforening, siger formand for Sundhedsudvalget Helge Larsen.

- Skoledagen er blevet længere, derfor er der gode muligheder for at tilbyde de motionsfremmende aktiviteter som en del af skoledagen, men for at få et bredt udvalg i tilbuddene er det hensigtsmæssigt, at skolerne samarbejder med idrætsforeninger, siger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Claus Klaris.

- I dag findes der mange former for motion, man kan tilmelde sig i idrætsforeningerne, og vi vil gerne udbrede kendskabet til disse tilbud. Målet er at få flere skoleelever til at være aktive i en idrætsforening ved at skabe et godt grundlag for foreningernes engagement siger formand for Udvalget for Kultur-, Idræt, Handel- og Turisme Stephan Kleinschmidt.

Erfaringer fra andre kommunen viser, at nogle idrætsforeninger oplever økonomiske udfordringer og derfor ikke byder ind på et samarbejde med skolerne. Sønderborg Kommune vil derfor give idrætsforeninger mulighed for at få en kompensation for udgifter til instruktører, undervisningsmateriale og udstyr. Foreningerne skal dog opfylde to krav: De skal udbyde motionsfremmende aktiviteter, og tilbuddene skal motivere skoleelever til at dyrke motion og deltage i en idrætsforening.

Projektet forventes at køre i 2018 og 2019, og derefter vil evalueringer af projektet danne grundlag for en beslutning, om ordningen skal fortsætte i 2020 og frem.

Ansøgninger sendes til VidensBy Sønderborg, der vil holde et kickoff-møde, hvor skoler og idrætsforeninger kan få information om projektet og mulighederne for at søge kompensation. Der kan ansøges to gange i 2018, og ansøgningsfristerne er
23. april og 1. oktober.