Sønderborg ønsker timedrift med tog

Sønderborg Kommune sender ønsker med retur til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som netop nu har trafikplanen for jernbanerne i Danmark 2017-2032 i høring. Et stærkt ønske er tog mellem Sønderborg og Tinglev mindst hver time. Et andet er samarbejde om togdrift over grænsen.
Opdateret 25.04.2018

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har sendt et forslag til en plan for jernbanedriften i Danmark i perioden 2017-2032 i høring. Det vækker ikke udelt begejstring i Sønderborg, hvor bl.a. ønsket om at være en attraktiv studieby hænger nøje sammen med mulighederne for at komme til og fra bl.a. universitetet uden for lange rejse- eller ventetider.- Vi vægter den kollektive trafik højt i Sønderborg Kommune – af flere grunde. Kollektiv trafik med bl.a. klimarigtige gasbusser er et vigtigt bidrag til vores ambition om at være CO2-neutralt område i 2029. Et bredt trafikbillede, som også omfatter landsbybusser, et godt net af stier, som gør det attraktivt og sikkert at cykle, samt mulighed for samkørsel til attraktive togforbindelser er andre gode alternativer til privatbilismen. Men det forudsætter, at togdriften spiller med, og det gør den ikke godt nok i det forslag, der foreligger, siger formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune, Aase Nyegaard.

- Tog er rygraden i den kollektive trafik. Både vi og Folketinget ønsker overordnet, at flere bruger offentlig transport, og så må kravet være, at der som minimum er timedrift mellem Sønderborg og Tinglev. En frekvens som nu, hvor der er afgange og ankomster hver anden time, er ikke med til at hverken fastholde eller øge passagertallet, og det er uanset om vi taler om korte rejser eller ture til Aarhus, Odense eller København, supplerer hun.

I Sønderborg Kommunes høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen påpeges desuden, at togtrafikken over landegrænsen bør indgå i planen for den statslige jernbane, hvilket ikke er tilfældet i det forslag, der er sendt i høring.