Sønderborg viser klimavejen i Canada

Viceborgmester Aase Nyegaard er i disse dage i Vancouver i Canada, inviteret af Simon Fraser University, hvor der er Renewable Cities' Learning Forum 2017.
Ansvarlig Herdis Thomsen
Opdateret 17.05.2017

Hun skal fortælle om "Sønderborg - en af Europas førende byer i indsatsen for at omstille sig til vedvarende energi", som det hedder i invitationen.

Initiativet til Renewable Cities er taget af Simon Fraser University for at støtte de byer i verden, der har besluttet sig for at arbejde for omstilling til 100 pct. bæredygtighed. Vancouver selv har en ambition om at nå målet i 2050. Hensigten med det årlige Learning Forum på universitetet i Vancouver er at samle aktører fra de klimabevidste byer, dvs. politikere, den private energi-sektor, forskere og civilsamfundet til debatter og videndeling.

Viceborgmester Aase Nyegaard er blevet bedt om at deltage i en paneldebat fredag formiddag, hvor der er fokus på europæiske og nordamerikanske byer/områder, der har besluttet sig for et opnå CO2-neutralitet inden for en overskuelig årrække.

- Jeg vil fortælle om vores vej til CO2-neutralitet med hovedvægt på, at en ambitiøs energiplanlægning kun kan blive virkelighed, når man omsætter politik til handling, og når man involverer borgerne, erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne. Som kommune kan og skal vi gå forrest, men vi skal - som vi har valgt at gøre med ProjectZero - sikre, at budskaber og initiativer funderes bredt blandt borgerne og lige fra børnehave til Ph.D. Smart energihåndtering skal ind på rygraden som en naturlig måde at leve og være forbruger på. Det vil jeg fortælle om, fordi min erfaring er, at det er dét, de beundrer os for og dét, der er mange andre områders udfordring, siger Aase Nyegaard.

Hun tilføjer, at ordene altid får ekstra vægt, når de kan suppleres med, at Sønderborg rent faktisk overhalede sit delmål på 25 pct. CO2-reduktion (i forhold til 2007) inden 2015, og at målet om 50 pct. reduktion i 2020 er inden for rækkevidde. Det endelige mål er som bekendt CO2-neutralitet i 2029.

Aase Nyegaard følges på noget af rejsen til Canada med borgmester Anna Tenje fra svenske Växjö. De to kan glæde sig over, at Vancouver By har besluttet at supplere deres deltagelse i Learning Forum med en guidet tur i, hvad mange kalder en af verdens smukkeste byer.