Stig blev Rigtig Mand ved et tilfælde

I sidste øjeblik og som sidste mand kom Stig Hansen fra Augustenborg med i Sønderborg Kommunes Er du klar mand?-bootcamp og -forløb. Holdet holder ved og deltager 13. januar i Rigtige Mænd Dysten i Sønderborg.
Ansvarlig Petra Grünewald
Opdateret 10.01.2018

Da Stig Hansen fra Augustenborg fulgte med i tv-programmerne Rigtige Mænd, syntes han, at de var sjove, og at der var mange gode råd i dem, som han nok burde tage til sig. Den 49-årige værktøjsmager var blevet lidt for stor på den forkerte måde.
Så begyndte en kollega på værktøjsfabrikken Alsform at tale om et forløb for mænd, som kommunen tilbyder. Det hedder Er du klar mand? Kollegaen var til samtale i kommunens sundhedscenter og blev optaget på et 16-mandshold, der i august 2017 var på  24-timers bootcamp med opfølgende møder igennem efteråret.
- Jeg bed ikke rigtigt mærke i det, da min kollega fortalte om det. Den fredag, han skulle af sted på bootcamp, strejfede det mig, at jeg burde have taget mig sammen til at søge om at komme med. Da vi fik fri fra arbejde, cyklede jeg en tur i skoven på min mountainbike, og så ringede kollegaen og sagde, at holdet manglede en mand, og jeg kunne komme med det samme. Så i løbet af ti minutter var jeg på Dybbøl-Skolen, hvor campen blev holdt, og min kone måtte komme med en sovepose.

Plukkede fasaner og faldt i hak
På bootcampen fik mændene målt kondital og lavede forskellige aktiviteter, og de fik nogle fasaner med fjer og det hele, som de selv skulle stege udendørs.
- Det var supersjovt. Vi faldt godt i hak med det samme, selv om vi var forskellige. Der opstår selvfølgelig meget pjat, når vi er sådan en flok mænd, men vi var også gode til at støtte hinanden, fortæller Stig.
I løbet af efteråret mødtes holdet også ud over de tirsdage, der var fastlagt i forløbet. Holdet har en Facebook-gruppe og aftaler ofte noget mandag og torsdag. Så er det bare er: Hvem vil med på en løbetur?  - Nogle vil også hellere nøjes med en gåtur, så det har vi også gjort. Man skal ikke føle sig presset, der er jo også stor forskel på os, nogle vejer måske 130 kilo – andre 85, og nogle er i 60’erne, mens andre er i 30’erne, siger Stig, der også har stor ros til kommunens projektleder, Petra Grünewald.
- Hun været fantastisk til at få os alle i gang med det gode humør

Fuld opbakning fra konen
Holdet afsluttede forløbet med et orienteringsløb i Haderslev i december.
- Undervejs har vi fået mange gode fif og tip til madlavning - hvordan man kan gøre det nemmere at leve sundt. Der har været ting, som jeg ikke lige har tænkt over før. Man kan bruge nogle andre ingredienser, end man plejer, så det bliver mere fedtfattigt, siger Stig.
I hjemmet i Augustenborg er der lavet lidt om på kosten, selv om der stadig er plads til at skeje lidt ud i weekender, eller når der er en fødselsdag i familien. Stigs kone har støttet projektet hele vejen igennem, også selv om han er mere hjemmefra for at mødes med de andre mænd.
- Hun er kun glad for, at jeg kommer hjem med godt humør, griner Stig

Kroppen ændrer sig
Stig har altid godt kunnet lide at udfordre sig selv og har tidligere dyrket sport.
- Det gik i stå, fordi jeg har en knæskade, og så gik det stille og roligt galt med vægten. Men her i forløbet har jeg ikke haft bøvl med knæet, fortæller Stig, der i efteråret nåede op på et vægttab på otte kilo. Det er dog gået lidt den anden vej henover julemåneden.
- Men nu er jeg i gang igen, og jeg holder ved. Når først der begynder at ryge nogle kilo, vil man gerne fortsætte. Det største er næsten, at man får en bedre kondition og forbrænding. Kroppen ændrer sig, så man får mindre fedt og flere muskler, fastslår Stig.

Til Rigtige Mænd Dysten
Hele holdet på 16 fra Boot Camp 5 har meldt sig til den gratis event Rigtige Mænd Dysten i SFS-Hallen i Sønderborg lørdag den 13. januar kl. 12-18.  De øver  endda til at optræde med en sang, som er skrevet af et musikalsk holdmedlem.
Alle mænd er velkomne til Rigtige Mænd Dysten, som holdes af Sønderborg Kommune i samarbejde med Rigtige Mænd Sjakket - et onlinefællesskab, der er udsprunget af tv-programmerne. Her finder mænd i hele landet sammen på hold, og de får gratis træningsprogrammer, tip til mad og info om løb og andre aktiviteter. Man kan også tage Kraftkarl-testen og registrere resultaterne. Tilmeld dig dysten senest fredag den 12. januar til Petra Grünewald på telefon 27 90 03 43 eller mail: pegw@sonderborg.dk og se evt. mere om Rigtige Mænd Dysten på Rigtigemaenddysten.dk

Vigtigt at mødes rigtigt
Stig Hansen opfordrer alle mænd til at melde sig til Rigtige Mænd-dysten i en fart, da antallet af pladser er begrænset.
- Jeg har set Rigtige Mænd-programmerne på tv. De var sjove, og jeg tænkte på, at jeg var lidt i samme båd. Men det vigtigste er at mødes rigtigt med andre mænd.
Derfor har Boot Camp 5-holdet også aftalt at blive ved at mødes, selv om forløbet med kommunen er slut. I  april har de planlagt en weekendtur i et sommerhus, ligesom de har planer om at deltage i nogle løb, bl.a. det store Rigtige Mænd Løbet, som holdes mange steder i landet på Fars Dag, 5. juni.

rigtige_maend_stig_hansen_augustenborg.jpg

Stig Hansen er blevet glad for at løbe og cykle og har her nået det højeste punkt i Harzen på sin mountainbike. Privat foto