logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Tak for mad!

Stort forsøg med indsamling af madaffald skal vise vejen for mindre madspild – og mere grøn energi - i Sønderborg kommune.
Opdateret 25.04.2018

Madaffald som resterne efter aftensmaden, daggammelt brød og de yderste gule salatblade bliver allerede i dag i mange andre kommuner indsamlet og anvendt i produktionen af biogas. Planen er, at alle borgerne i Sønderborg Kommune inden udgangen af 2019 også kommer til at sortere madaffaldet fra det øvrige affald. 

- I Sønderborg Kommune vil vi gerne minimere mængden af restaffald, dvs. det affald vi sender til forbrænding. Vi indsamler allerede genbrugsmaterialer som glas, metal, plast, pap og papir, men hvis vi udvider med madaffald, tager vi endnu et vigtig skridt mod det ’affaldsløse samfund’, siger projektleder i Sønderborg Forsynings affaldsafdeling, Betina Hylleberg Skjøth.

Forsøg med flere forskellige ordninger

Fra uge 8 til uge 10 afprøver beboerne i udvalgte områder i henholdsvis Broager og Augustenborg to forskellige ordninger til indsamling af madaffald. Efterfølgende får forsøgspersonerne mulighed for at evaluere ordningerne. 

- Forsøget er afgørende, fordi tilbagemeldingerne kan fortælle os hvilken ordning, der fungerer bedst for vores kunder. Vi er meget opmærksomme på, at indsamling af madaffald kun bliver en succes, hvis ordningen fungerer i praksis, siger Betina Hylleberg Skjøth. 

Den biogas, der bliver produceret af madaffaldet, vil blive omdannet til bl.a. miljørigtig el og brændstof.

FAKTA

I februar og marts 2018 udfører Sønderborg Forsyning på vegne af Sønderborg Kommune en række forsøg med husstandsindsamling af madaffald. I to uger bliver beboerne i to udvalgte områder bedt sortere deres madaffald fra det øvrige restaffald. 

Resultaterne fra forsøget bliver brugt til at beslutte, hvilken indsamlingsordning Sønderborg Forsyning vil arbejde videre med. Målet er, at alle borgere i Sønderborg Kommune i slutning af 2019 kommer til at sortere madaffald og restaffald hver for sig.

Læs mere på: www.sonfor.dk/madaffald

Hvad er madaffald?

Mad, du ikke har lyst til at spise – som grønne rester og mad, der er blevet for gammelt: 

  • Æbleskroget, stokken fra blomkålen, skrællen fra kartoflerne og de yderste blade på salathovedet. Skinkesalaten, der har overskredet ‘sidste salgsdato’. 
  • Muggent brød og overmodnet frugt.

Mad, du ikke kunne spise - alle madresterne fra din tallerken: 

  • Forarbejdet mad som spaghetti med kødsovs, dampede grøntsager, kanten fra din pizza, en rest havregrød eller røræg.

… og alt det, der blev til overs, da du var i køkkenet: 

  • Fedt og andet råt kød, osteskorper.
  • Kaffefiltre og teposer. 
  • Æggeskaller, fiskeben og knoglerester.

Mindre haveaffald som afskårne blomster, potteplanter (uden potte), blade og græs kan også bruges som ’madaffald’.

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.