Unge får ikke kondomet frem - selvom de gerne vil

Mange unge får ikke brugt kondom, selv om de gerne vil. Og samtidig undervurderer de unge risikoen for selv at blive smittet med sexsygdom, viser en ny undersøgelse.
Ansvarlig Jens Sørensen
Opdateret 11.09.2017

Nu opfordrer Sønderborg Kommune unge til sikker sex sammen med Sundhedsstyrelsens Kun med Kondom-kampagne.

I en ny undersøgelse, Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt de 15-29-årige, giver 68 % af de adspurgte unge udtryk for, at de altid eller for det meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Kun 14 % siger, at de sjældent eller aldrig ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Alligevel brugte 43 % ikke kondom, sidste gang de havde sex med en ny partner, og 75 % af de unge har haft ubeskyttet sex mindst én gang.

Derfor sætter Sønderborg Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39.

Historisk høj forekomst af klamydia

At der er brug for en vaneændring blandt de unge, vidner de seneste klamydiatal også om. Forekomsten af klamydia blandt de 18-23-årige er stigende. For hver 1000 unge mellem 15 og 29 år i Sønderborg Kommune fik 24,3 konstateret klamydia i 2016. I 2015 lå det tal på 21. På landsplan var tallet i 2016 på 26,3.

Syg uden symptomer

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. 34.132 danskere fik i 2016 konstateret sygdommen - over 4/5 af dem er unge. Men Sundhedsstyrelsen vurderer, at mange er smittet uden at vide det, for klamydia optræder ofte uden symptomer. Ca. halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer og ved derfor ikke, at de er smittede. Det er mere udbredt for mænd ikke at opleve symptomer. Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex.

Symptomer på klamydia er udflåd eller svie, når man tisser. Kun ca. hver anden, der er smittet, oplever symptomer. Klamydia behandles med antibiotika. Ubehandlet klamydia kan i værste fald føre til barnløshed eller graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter. Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.

Event på EUC Syd den 12. september

Sønderborg kommune støtter op om kampagnen, bl.a. via netværket mellem Sønderborg Kommune og ungdomsuddannelserne - UngeLiv, der handler om at fremme sundhed og trivsel blandt unge. Den 12. september kl. 12 - ca. 14.30 afholdes et sundhedsevent på EUC. Eventen er for alle elever på EUC syd og Sønderborg Produktionshøjskole. Her vil der bl.a. blive formidlet omkring seksuel sundhed i form af quiz, konkurrencer, uddeling af kondomer m.m.

Kondomet glemmes, når hormonerne raser

- Det er vigtigt, at de unge bliver mere opmærksomme på farerne ved at dyrke sex uden kondom. Tallene taler deres tydelige sprog, og for mange unge glemmer kondomet, når hormonerne raser. Det bedste ved denne kampagne er, at det er de unge selv, der har påtaget sig rollen som kondomambassadører. Budskabet må gerne serveres med lidt humor, men vi skal ikke glemme alvoren bag kampagnen, siger Helge Larsen, formand for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune.

Unge opfordrer unge til sikker sex

Kun med Kondom kører over hele landet i perioden 8.-29. september. Over 800 unge fra hele landet har meldt sig som frivillig til kampagnen. De er klar til at dele gratis kondomer ud og opfordre andre unge til at huske kondomet. Kampagne kører også på https://www.facebook.com/paspaahinanden og på www.instagram.com/kunmedkondom

Se fakta om Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse og klamydia samt billedforslag og kampagnevideo på www.sexogsamfund.dk/pressekmk.