Unge mænd glemmer at svare på sundhedsundersøgelse

2500 borgere i Sønderborg Kommune er blevet bedt om at deltage i Danmarks største trivsels- og sundhedsundersøgelse, "Hvordan har du det?"
Opdateret 17.03.2017

Hidtil har 1322 af dem besvaret spørgeskemaet, men tallet skal gerne meget højere op.

Hvert fjerde år gennemføres en landsdækkende undersøgelse, som tager temperaturen på danskernes syn på eget helbred. Resultatet bruges til at målrette indsatsen inden for sundhedsfremme og forebyggelse.

Undersøgelsen blev sidst gennemført i 2013, og nu er en ny i gang. 300.000 danskere har for kort tid siden modtaget et spørgeskema i deres E-boks eller med posten, og der fristes med, at man deltager i lodtrækningen om flotte præmier, når man svarer.

- I Sønderborg nåede vi sidste gang en svarprocent på 66,3, hvilket var lidt over regionens gennemsnit. Det kunne være dejligt at nå endnu højere op denne gang. Det er nemlig sådan, at jo flere der svarer på skemaet, des bedre kan vi bruge resultatet til noget. I 2013 svarede fx tre ud af fire storrygere, at de gerne ville holde op med at ryge, og vi fik konstateret, at over halvdelen af kommunens borgere var overvægtige. Det er oplysninger, som gjorde, at vi kunne målrette vores indsats og fx tilbyde flere rygestopkurser og flere forløb, der har fokus på sund livsstil, siger Sønderborg Kommunes sundhedsudvalgsformand Helge Larsen - og opfordrer dermed til, at de, der ikke har fået besvaret skemaet endnu, vil gøre det.

Seneste status er, at 1322 af de 2500 borgere i kommunen, som har modtaget spørgeskemaet, har svaret. De flittigste til at svare er mænd over 65 år, hvor næsten 70 procent har svaret. I den modsatte ende kniber det med at få unge og yngre mænd til at svare. Der er således kun ca. 35 pct. af mændene i grupperne 16-24 og 25-44 år, der har svaret.

Hos kvinderne er svarprocenterne bedre - godt 64 procent - for grupperne over 45 år. Og de yngre kvinder er markant bedre end unge mænd til at svare. Næsten halvdelen af kvinderne i de to yngste aldersgrupper har svaret, og det er klart bedre end hos mændene, men svarprocenten i alle grupper skal gerne højere op.

Absolut sidste frist til at svare på spørgeskemaet er 1. maj, men det tager ikke så lang tid at svare, så hvorfor ikke lige klare det nu?

Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Danske Regioner, KL, Statens Institut for Folkesundhed, Sundheds- og Ældreministeriet samt Sundhedsstyrelsen. Man kan se mere om undersøgelsen på www.rsyd.dk/hvordanhardudet