logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Bevaringsværdige og fredede bygninger

Her kan du finde hjælp, hvis der på din ejendom er bevaringsværdige eller fredede bygninger.
Opdateret 16.03.2018

Sønderborg Kommune har i dag kun registreret de bevaringsværdige bygninger i 3 gamle kommuner, Nordborg, Gråsten og Sønderborg, samt nogle enkelte registreringer i forbindelse med lokalplaner. Vi har yderligere udpeget forskellige bevaringsværdige kvarterer og landsbyer.

De fredede bygninger er udpeget af Kulturstyrelsen, som derfor også har ansvaret for disse.

Borgermøde om bevaring og bygningsregistrering

Sønderborg Kommune er i gang med at registre kommunes gamle bygninger. Vi er nu i gang med Nordals og har opstart i Sønderborg og Augustenborg denne sommer.

I den forbindelse vil vi invitere ejere og lejere af bygninger opført i 1950 og tidligere til borgermøde. Her vil vi introducere registreringsmetoden, som ligger til grund for arbejdet, og du vil desuden kunne høre mere om, hvad det betyder at være ejer af et bevaringsværdigt hus.

Sønderborg Kommune vil frem mod udgangen af 2016 arbejde med at registrere alle kommunens bevaringsværdige bygninger, kvarterer og landsbyer. Registreringen skal danne grundlag for sagsbehandling og planlægningen, samt sikre at hele kommunen får en ensartet registrering.

Kortlægningen skal være en del af den kommende kommuneplan i henhold til Planlovens § 11a nr. 14.

”Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder beliggenheden af værdifulde kulturmiljøer og andre væsentlige kulturhistoriske bevaringsværdier. ”

Kort over bevaringsværdige og fredede bygninger i Sønderborg Kommune

På kortet nedenfor ses de bevaringsværdige og fredede bygninger, samt bevaringsværdige kvarterer og landsbyer i Sønderborg Kommune

Bevaringsværdier

Bygningers bevaringsværdier bliver fastsat efter en registreringsmetode der hedder SAVE (Survey of Architectural Values in the Environment). Ved en SAVE-registrering giver man en bygning en bevaringsværdi mellem 1-9, hvor 1-3 er høj bevaringsværdi, 4-6 er middel bevaringsværdi og 7-9 er lav bevaringsværdi.

Nyttige links:

Klik på linkene herunder for mere info.

Selvbetjening

Ansøg digitalt via Byg & Miljø

Via Byg & Miljø skal du søge om byggeri af hus, rækkehus, etagebolig, erhvervsbyggeri, udestue, garage, carport, sommerhus, søge om... Læs mere

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.