logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Erosioner - hvad er syreskader?

Erosioner – også kaldet syreskader – er en skade på tænderne, der opstår som følge af syrepåvirkning.
Opdateret 25.04.2018

Når tænder udsættes for meget syre, vil der ske en opløsning af emalje (det yderste lag), der så vil blive fjernet lidt efter lidt.

Det farlige ved syreskader er, at den del af tanden, der mistes, ikke kan gendannes igen, og at tænderne med tiden vil blive både slidte at se på og følsomme.

Foto af: tanderosion

Jo større syreskader, jo tyndere bliver tænderne, og jo lettere knækker de. Og jo tyndere tænder, jo mere følsomme bliver de, hvis man f.eks. drikker koldt vand eller spiser is.

Det der er bestemmende for, om noget er surt, er den såkaldte pH-værdi. Skalaen for pH går fra 1-14.
En neutral pH-værdi ligger omkring 7, og tænder kan tåle en pH ned til ca. 5,5 før der begynder at ske noget.

Ved en pH på mindre end 5,5 får tænderne permanente syreskader, det vil sige, at alle ting der er så sure, at deres pH-værdi er under 5,5, er med til at ødelægge tænderne. 

Foto af: Syreskade-skala

På billedet herover ser man de mad- og drikkevarer, der kan være med til at ætse tænderne, samt de ting, der har en højere pH og dermed ikke kan ætse tænderne

Det er meget vigtigt at påpege, at pH-værdien kun har indflydelse på surheden af et produkt. Den siger intet om sukkerindhold. En kakaomælk er ikke sur, men den indeholder alligevel sukker nok til at give huller. Omvendt er mangel på sukker, altså lightprodukter, ikke en garanti for at en drikke- eller madvare ikke ætser tænderne. Light produkter kan være lige så skadelige!

Hvad mange ikke ved er, at hyppige sure opstød og spiseforstyrrelser, hvor man kaster op, også kan give erosioner. Her kommer syren fra mavesækken og laver især skader på bagsiden af tænderne.

Gode råd:

  • Begræns indtaget af sodavand, saftevand, juice, iste og energidrikke.
  • Drik vand og mælk.
  • Hvis du drikker noget med meget syre i, så drik det så hurtigt som muligt. Lad være med at gå og sippe eller skylle væsken rundt i munden.
  • Skyl munden med vand, når tænderne har været udsat for noget surt.
  • Drik læskedrikken i forbindelse med et måltid.
  • Lad være med at børste tænder lige efter syrepåvirkningen, skyl i stedet med vand og vent mindst ½ time med tandbørstningen.

Klik her for at se folder om erosioner.

Klik her for at se en lille animationsfilm om syreskade.

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.