logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Flexbolig: Helårsbolig uden bopælspligt

Nu kan du købe et hus på landet og bruge det som fritidsbolig uden at være bundet af bopælspligt.
Opdateret 25.04.2018

Selvbetjening

Ansøg digitalt via Byg & Miljø

Via Byg & Miljø skal du søge om byggeri af hus, rækkehus, etagebolig, erhvervsbyggeri, udestue, garage, carport, sommerhus, søge om... Læs mere

I foråret 2013 kom en ny lov, der giver kommunerne mulighed for at tillade, at helårsboliger benyttes som såkaldte flexboliger. Dermed får interesserede nye muligheder for at få et fristed på landet.

Et hus på landet til gavn for alle

Huse på landet kan være svære at sælge og står blot og forfalder. Men ved at give dem status som flexboliger kan f.eks. børnefamilier i byerne købe og bruge dem som fritidshus. Husene på landet kan få nyt liv til gavn for både ejere og lokalsamfund.

I modsætning til et egentligt fritidshus har ejere af en flexbolig ret til når som helst at flytte permanent ind i huset, hvis de på et eller andet tidspunkt får lyst til det.

Som ejer af en flexbolig kan man også anvende huset som fritidshus, mens man sætter det i stand og indretter det til senere helårsbolig. Det kan være en hensigtsmæssig løsning, hvis man senere vil nyde sit otium på landet, men endnu har en karriere, der skal passes.

Ikke bundet af bopælspligt

De nye regler betyder, at husejere kan søge kommunen om lov til at bruge et helårshus som flexbolig, og dermed er husejere ikke er bundet af bopælspligt. Hvis du vil vide mere om bopælspligt er du velkomment til at kontakte Byg & Bolig.

Ejendommen ændrer ikke status, og skal derfor ikke opfylde nye energiregler, hvis den går fra fritidshus til helårsbolig.

Sådan søger du

Ansøgning om flexbolig sendes til byg-bolig@sonderborg.dk

Kommunen kan meddele samtykke, hvis ikke anden lovgivning/lokalplan er til hinder for dette.

Tilladelsen er personlig og registreres i BBR uden statusændring.

Stråtækt landejendom

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.