Hvordan stemmer jeg til et kommunalvalg?

Kommunerne ledes af politikere i en kommunalbestyrelse. Valg til kommunebestyrelser og regionsråd afholdes hvert fjerde år på den tredje tirsdag i november.
Ansvarlig Hanne Jark
Opdateret 24.05.2017

Du kan stemme til kommunalvalget, når du er fyldt 18 år og har fast bopæl i Sønderborg Kommune. Herudover skal du enten:

• Være dansk statsborger,
  • Være statsborger i et EU-land, Island eller Norge eller
  • Have haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne i de sidste tre år forud for valgdagen.

Såfremt ovenstående krav er opfyldt, bliver du automatisk optaget på kommunens valgliste og modtager et valgkort senest fem dage før valgdagen.

Der er to primære måder, hvorpå du kan stemme til kommunalvalget:

1) Stem ved dit valgsted på valgdagen

Langt de fleste borgere stemmer på deres valgsted på selve valgdagen. Inden du afgiver din stemme, skal du aflevere dit valgkort til en tilforordnet og oplyse din fødselsdato.

I tilfælde af at du har glemt dit valgkort, udskriver den tilforordnede et nyt valgkort til dig. Det betyder altså intet for din mulighed for at stemme at dit valgkort ikke er nået frem til din bopæl. Du kan dog blive bedt om at oplyse dit navn og bopæl samt gyldig legitimation.

2) Du kan brevstemme før selve valgdagen

Alle har mulighed for at brevstemme og det er en god ide at stemme i forvejen, hvis du ikke ved, om du kan nå det på selve valgdagen.

Du kan brevstemme i hvilken som helst kommune i Danmark ved at møde op på et borgerservicecenter eller et andet brevstemmested i perioden fra den 31. oktober til den 17 november 2017. Du skal blot medbringe gyldig legitimation og så sørger kommunen for, at stemmen bliver afleveret og talt op på valgdagen.

Få hjælp til at stemme

Du kan også få hjælp til at stemme på valgdagen eller til at brevstemme før valgdagen, hvis du har behov for det. Indlagte på hospitaler eller indsatte i et fængsel eller arresthus, vil få hjælp af ansatte i kommunens forvaltning eller på institutionen til at brevstemme. Beboere kan brevstemme fra plejehjemmet, den beskyttede bolig, ældreboligerne osv.

Hvis du er i udlandet, kan du brevstemme på de danske ambassader og konsulater. Derudover kan udsendte ved forsvaret brevstemme ved stemmemodtagerne i forsvaret.

Du kan også ansøge om at brevstemme i dit eget hjem eller skifte valgsted, hvis du er syg eller har dårlig førlighed. Hvis du ønsker at brevstemme fra hjemmet, skal du ansøge hos kommunen mellem den 24. oktober til den 9. november 2017.