logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Brystkræftscreening

Alle kvinder i alderen 50-69 år tilbydes en mammografiscreening. Region Syddanmark står for undersøgelsen.
Opdateret 25.04.2018

Alle kvinder i alderen 50-69 år tilbydes en mammografiscreening (røntgenundersøgelse af brysterne) hvert andet år over en 20-årig periode. Region Syddanmark står for undersøgelsen.

Du kan få yderligere oplysninger hos:

Du kan få mere viden her hos Mammograficentret på Odense Universitetshospital.

Mammografi

Indkaldelse

Det tager omkring to år, før alle kvinder er screenet, derfor kan der gå så lang tid, før du bliver indkaldt. Indkaldelsen sendes ud med post, og den informerer om, hvor og hvornår du skal møde. Du skal altså ikke selv henvende dig for at blive indkaldt til undersøgelse.

Mærker du forandringer i brysterne, bør du altid gå til egen læge. I kan så sammen finde ud af, om en omgående mammografiundersøgelse er relevant.
Det er frivilligt, om du ønsker at modtage tilbuddet om mammografiscreening, og du kan altid melde fra igen.

Undersøgelse i Sønderborg

Mammografiscreeningen foregår i en mammografivogn, der er står på parkeringspladsen imellem Rådhuset og Kastanieallé i Sønderborg. Vognen er indrettet med et venteværelse, to omklædningsrum og et undersøgelsesrum.

Sådan foregår det

Mammografiscreeningen udføres af specialuddannet sundhedsfagligt personale. Screeningsbillederne sendes elektronisk fra mammografivognene til mammograficentret i Aabenraa og til Odense Universitetshospital, hvor de gennemses af speciallæger. Efter undersøgelsen vil du få tilsendt et brev med svar på screeningsundersøgelsen.
Hvis billederne er utilstrækkelige eller giver mistanke om noget unormalt, bliver du indkaldt til en supplerende undersøgelse. Din læge vil også blive underrettet. Supplerende undersøgelse og eventuel behandling foregår på Sygehus Sønderjylland Aabenraa.

Mammografiscreening afslører de fleste knuder

Da man endnu ikke kender årsagerne til brystkræft, er mammografi i dag den bedste måde at opdage sygdommen på. Mammografiscreening giver mulighed for at påvise brystkræft så tidligt i forløbet, at en kræftknude endnu ikke kan føles. Jo mindre en knude er, når den opdages, jo større er muligheden for helbredelse og for en brystbevarende operation. Langt de fleste knuder kan opdages ved mammografiscreening. Der er dog nogle få knuder, der på grund af et specielt vækstmønster bedre kan føles end ses på billederne. Derfor er det vigtigt også mellem screeningerne at føle efter og være opmærksom på, om dit bryst forandrer sig. Mærker du en forandring, skal du opsøge egen læge.

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

 

Har du brug for hjælp til selvbetjening?

Ring til Hotline Syddanmark på

Tlf: 70 20 40 21

Mandag til torsdag kl. 09.00 - 18.00.