Opsætning af nye LED gadelamper

I de næste 3 år vil der blive udskiftet gadelamper i hele kommunen. Her kan du få svar på hvor, hvordan og hvorfor.
Opdateret 13.11.2017

Selvbetjening

Giv et praj

Støder du på et hul i vejen, en fyldt skraldespand, et bøjet skilt eller andre forhold vi ikke er opmærksomme på, så giv os et praj.

Hvis... Læs mere

Hvorfor udskifte til LED belysning?

Fordelene ved de nye LED lamper er, at de først og fremmest bruger væsentlig mindre energi end de gamle og de holder meget længere. En anden fordel er, at de kan dæmpes i nattetimerne, frem for at de bliver slukket helt. De vil typisk blive dæmpet fra kl. 22.00 til kl. 6.00.

LED lamper har også et mere direkte lys, så de lyser på vejen, frem for haver og soveværelser. Der vil derfor være steder hvor man vil opleve, at der er mindre lys end tidligere, lyset på vejarealet vil dog være det samme som før eller bedre.

Hvad sker der under udskiftningen?

Mange steder skal de gamle træmaster udskiftes med nye stålmaster og lamper.

Disse steder er det nødvendigt at grave ledninger ned, og de nye lysmaster får ofte en anden placering end den gamle. Beboerne på disse steder må påregne en kortere periode med gravearbejde på deres vej.

Når der arbejdes med gadelyset, vil der være tidspunkter hvor gadelyset er slukket om natten eller tændt om dagen. Efterhånden som de forskellige områder renoveres, tændes alle gadelys igen som de skal.

Hvorfor placeres gadelysene som de gør?

Der er rigtig mange hensyn at tage, når der sættes nye lysmaster op. Afstanden mellem masterne skal være den rigtige for at få optimal fordeling af lyset og masterne skal placeres rigtigt i forhold til indkørsler og andre forhold på grundene.

Vi forsøger først og fremmest at placere de nye lysmaster så der opnås den bedst mulige belysning på vejarealerne Dette gøres af hensyn til trafiksikkerheden, men også fordi det giver den bedste tryghed for borgerne og udnyttelse af lyset.

Vi vil gøre alt, for at skaffe det bedst mulige lys, inden for de givne rammer og til mest mulig gavn for vores borgere, men vi ved også, at der vil være steder, hvor ikke alle mål og ønsker kan opfyldes.

Hvis gadelyset ikke virker?

Oplever du gadelamper, der ikke virker, er du meget velkommen til at give os et praj. Klik her for at anmelde defekt gadelys

Hvor og hvornår bliver der udskiftet gadelys?

• 2014: vest for Alssund og på Kær. (område 1)
  • 2014 – 2015: Sønderborg og Guderup med omegn (område 2)
  • 2015 – 2016: Sydals og Augustenborg (område 3)
  • 2016 – 2017: Nordborg (område 4)