Du kan roligt drikke vandet fra hanen

Som det mest selvfølgelige snupper vi herhjemme et glas i skabet, tapper vand fra vandhanen og slukker tørsten med dejligt, koldt postevand. Men faktisk er det ikke en selvfølge. Besøg vandtårnet på Lysvang i Sønderborg på ”Vandets dag” - torsdag kl. 13-17 – nyd udsigten og se, hvordan vi passer på drikkevandet.
Opdateret 25.04.2018

Alle har en stående invitation, når der torsdag eftermiddag holdes ”Vandets dag” i vandtårnet på Lysvang i Sønderborg. Det er Sønderborg Forsyning og Sønderborg Kommune, der inviterer, og formålet er at vise, hvordan drikkevandet sikres til os og kommende generationer.

37 vandværker i kommunen tjekkede sidste år deres drikkevand for sprøjtemidlet Chloridazon. Der blev ikke fundet noget i nogen af prøverne – modsat flere kilder på Sjælland, Fyn og i Jylland.

- Der er flere årsager til, at sprøjtemidlet ikke er fundet i Sønderborg Kommune. En af dem er, at der kun er ganske få kvægbesætninger i området, og sprøjtemidlet Chloridazon er fortrinsvis brugt i forbindelse med dyrkning af roer til kvægfoder. En anden grund er, at vandværkerne i kommunen i en lang årrække har arbejdet effektivt med at forbedre deres anlæg. I samarbejde med kommunen, som har tilsynet med vandværkerne, er vandtanke og boringer tilset og forbedret, ikke-rentable vandværker er lukket og erstattet af nye inden for de seneste 10 år, fortæller Susanna Esbensen, civilingeniør i afdelingen Vand&Natur i Sønderborg Kommune.

Som eksempler på investeringer i vandforsyningen kan nævnes nye vandværker i Gråsten, Guderup-Stevning, Oksbøl og det helt nye Sydals Øst, som er ved at blive kørt ind netop nu.

Sønderborg Kommune yder en stor indsats for at beskytte grundvandet. Det sker, fordi målet er, at også vores børn skal kunne drikke vand fra hanen, når de bliver gamle…. og når deres børn bliver gamle. Rent drikkevand er en vigtig del af hverdagen, og faktisk er kvaliteten af vandet fra hanen i disse år bedre end vand, der købes på flaske. Hvordan dette er muligt, kan hele familien få et indblik i

torsdag den 22. marts kl. 13-17 i vandtårnet på Lysvang.