Gelerts Gård har fået sin egen avis

En af beboerne på Sønderborg Kommunes center for erhvervet hjerneskade tog sagen i egen hånd, da han manglede noget at tage sig til: Han tog initiativ til en husavis. Nu er den der – til glæde for både beboerne og deres pårørende.
Opdateret 25.04.2018

Hvilke fødselarer er der på Gelerts Gård den kommende måned? Hvad laver rengøringsassistenten, når hun har fri? Hvad skete der for 50 år siden? Hvem er blevet ansat siden sidst? - og se lige billeder fra Luciaoptoget, præstens besøg og hyggetimer i Aktivitetshuset.

Det er blot nogle af emnerne i første nummer af Gelerts Gård Nyt, som udkom lige efter nytår. Næste nummer udkom 1. februar, og de næste numre er allerede i støbeskeen.

- Og folk er bare så begejstrede. Ikke mindst de pårørende synes, det er rigtig rart, at de kan følge med i, hvad der foregår i huset – mærkedage, nyansættelser osv., fortæller Arna Bjarnadottir Maul, der er den, der giver en hjælpende hånd, når Gelerts Gård Nyt produceres. Arna er pædagog i aktivitetscentret på Gelerts Gård.

Det er Kim Gade Kristensen, der har taget initiativ til avisen. Kim, der har boet på Gelerts Gård i to år, er i forbindelse med sygdom blevet blind.

- Jeg savnede simpelthen noget at give mig til. Og så mente jeg også, at vi manglede en avis, hvor vi kan fortælle hinanden og de pårørende lidt om, hvad der sker her. Jeg luftede min ide i Aktivitetshuset, og heldigvis fik jeg med det samme lov til at gå i gang og tilsagn om hjælp, fortæller Kim.

Hjælpen bestod i, at der blev bevilget penge til farvepatroner og papir og til, at Arna kunne hjælpe med at skrive det, Kim dikterede, ligesom hun sørgede for opsætning af det første nummer.

Redaktionsgruppen blev efter det første nummer udvidet med Morten Rathje, der bor på Gelerts Gård, fordi han er hjerneskadet efter en trafikulykke.

- Jeg kunne se, at avisen kunne blive layoutet bedre, hvis jeg fik lov til at gøre det på mit Page-program, siger Morten og viser sin Mac Book frem. Så nu består redaktionen af to, hvor det er Kim, der har ideerne til indholdet og indhenter og skriver materialet, mens Morten står for opsætningen. Han bidrager dog også med vittigheder, han finder forskellige steder, og egne historier.

- Jeg har allerede lavet nogle artikler til både marts- og april-udgaverne, siger Kim, som også i hvert nummer bidrager med et digt, han selv har skrevet. Også Morten har været meget aktiv i arbejdet med at forberede de næste numre, og Kim fremhæver, at alle på stedet er velkommen til at komme med bidrag og ideer til bladet.

Kim har i mere end 20 år arbejdet på Danfoss, mens Morten har arbejdet på bl.a. De Gule Sider, inden en trafikulykke brat stoppede hans arbejdsliv.

Den første udgave blev trykt i 24 eksemplarer, så der var én til hver beboer og lidt ekstra. Men de forsvandt hurtigt. Det var, da de pårørende fandt ud af, at aviserne lå fremme, og at de gerne måtte tage det med hjem, der måtte trykkes flere.

- Det er jo bare dejligt, at de gerne vil ha’ et eksemplar med hjem, siger Kim, som nyder efterspørgslen, som motiverer til at gå i gang med mange flere numre af Gelerts Gård Nyt i fremtiden.

FAKTA

• Gelerts Gård er Sønderborg Kommunes center for borgere med erhvervet hjerneskadede. Det ligger i Nybøl (det tidligere Sundeved Plejecenter), og beboerne er borgere, som har erhvervet en skade på hjernen som følge af sygdom eller ulykke
  • Ophold kræver visitation og kan være både midlertidige eller af længere varighed
  • Centret har en boenhed med 38 pladser fordelt i fire grupper
  • Centrets aktivitets- og samværstilbud har 20 pladser – det er dette tilbud, der støtter avisprojektet
  • I aktivitetscentret foregår mange andre ting, fx stolegymnastik, fællessang, værkstedsaktiviteter og udflugter
  • Gelerts Gård har desuden et udkørende team, der yder socialpædagogisk støtte til borgere i hele kommunen
  • Alle borgere/brugere er pt. mellem 25 og 60 år.

dsc07098.jpg

Kim Gade Kristensen fik ideen til Gelerts Gård Nyt og glæder sig nu over, at bladet efter allerede to udgivelser er blevet en institution på stedet, som mange ser frem til at få næste nummer af. Selv hygger han sig meget med at finde på emner til bladet, interviewe fx medarbejdere i huset og skrive artiklerne med hjælp fra pædagog Arna Maul.