Lodsejere og forpagtere på Kær er trygge ved at lægge marker til spejderlejr

Sønderborg Kommune har holdt informationsmøde for de lodsejere og forpagtere, som skal lægge marker til Spejdernes Lejr 2017. Til sommer skal såningen af græs i gang.
Opdateret 25.04.2018

"Det ser ud til, at der er styr på det”, og ”Det kører vel, som det skal”.
Sådan lød de umiddelbare kommentarer fra et par håndfulde lodsejere og forpagtere på Kær Halvø, efter de forleden havde taget imod en invitation til et informationsmøde fra Sønderborg Kommunes projektkontor for Spejdernes Lejr 2017.
Mødet blev holdt på Løkkegård på det tidligere militære øvelsesterræn Kær Vestermark, som nu tilhører kommunen, og som skal huse Spejdernes Lejr i slutningen af juli 2017. Kær Vestermark udgør kun halvdelen af det areal, som lejren med ca. 40.000 spejdere vil brede sig over - nemlig i alt ca. 310 hektar – svarende til mere end 600 fodboldbaner. Derfor lejes tilstødende marker, og da spejderlejren ikke kan fungere på en pløjemark, skal såningen af græs på markerne i gang, allerede når sommerens høst er i hus.
Foruden græs skal der anlægges grusveje og nedgraves rør og kabler til forsyningen på lejren. Der bliver en række såkaldte infrastrukturpunkter, som lægges ned i jorden i brønde. På Kær Vestermark bliver disse punkter permanente, mens de på de lejede jorder fjernes igen efter lejren.
- Vi går i gang med anlægsarbejdet på Kær Vestermark her i foråret, fortalte Sønderborg Kommunes projektleder for lejren, Mikkel Harritslev Nielsen, der også kunne berette, at anlægget af en handicapvenlig stiforbindelse til Kær Vestermark langs vandet sættes i gang inden længe.
- Det er vores plan, at spejderne skal bruge stien, når de skal ind til byen fra lejren. Det vil være det mest trafiksikre, fortalte Mikkel Harritslev Nielsen.
Stien er et eksempel på et anlæg, der bliver til glæde og gavn for områdets borgere også på længere sigt.

Aftaler mark for mark

Planteavlerne der udlejer jorder skal meget snart til at tage højde for lejren. Kommunen har allieret sig med LandboSyd, hvor konsulenter er i dialog med lodsejerne og forpagterne om planlægningen mark for mark. På kommunens møde talte ejendomsrådgiver fra LandboSyd Henning Paulsen om de forskellige aspekter, der gør sig gældende alt efter afgrøde og vejrforhold.
- Vi skal holde en tæt dialog, specielt i juni/juli, og I skal endelig komme til os, hvis I har spørgsmål, sagde han.
Det vil ligeledes blive aftalt med landbrugsvirksomhederne på Kær, hvordan de skal få kørsel til og fra deres bedrifter under selve lejren.
- Skydebanevej og Vestermark bliver spærret under lejren, men der vil være folk i begge ender af Kær Bygade til at regulere trafikken, og I beboere får kørepas, så I kan komme igennem, fortalte Mikkel Harritslev Nielsen.

Al parkering ved omfartsvejen

Beboerne på Kær skal ikke frygte, at lejrens forventet ca. 15.000 gæster hver dag vil blokere vejene:
 - Al parkering vil foregå i et område ud mod omfartsvejen, forklarede projektlederen, som viste et kort over lejrens indretning.
Ved omfartsvejen bliver der også indrettet særlige baner til de ca. 800 busser, der ventes i løbet af seks-otte timer på ankomst- og afrejsedagen hurtigt kan komme til og fra uden at skulle vende. Under lejren vil der køre shuttlebusser fra området ved omfartsvejen, så spejdere kan komme ind i byen og rundt i området.
- I er vigtige brikker, når vi skal sammensætte en god spejderlejr, og vi vil gøre alt for, at I får al den information, I har brug for, sagde Mikkel Harritslev Nielsen som afsked til gæsterne.

Spejderens Lejr - møde med lodsejere og forpagtere på Kær, januar 2016

- Vi skal holde en tæt dialog, specielt i juni/juli, og I skal endelig komme til os, hvis I har spørgsmål, sagde konsulent fra LandboSyd Henning Paulsen på Sønderborg Kommunes møde med områdets lodsejere og forpagtere om Spejdernes Lejr 2017.