Løvfrø kvækker spejderlejr velkommen fra toppen af ny træskulptur

På étårsdagen før Spejdernes Lejr åbner i Sønderborg blev fem en halv meter høj træskulptur afsløret ved indgangen til Kær Vestermark, hvor lejren skal finde sted
Opdateret 25.04.2018

"Be Prepared" - på dansk "Vær Beredt" - er valgsproget for spejderbevægelsen verden over, og "Be Prepared" er titlen på en fem en halv meter høj træskulptur fra Woodsculpture-festivalen i Sønderborg i juni, som nu er afsløret ved indgangen til Kær Vestermark i Sønderborg.
Det skete fredag, præcis på étårsdagen før danmarkshistoriens største spejderlejr, Spejdernes Lejr 2017, åbner på Kær Vestermark.
Ved afsløringen fortalte lejrchef Mia Lind Ibsen, at hun glæder sig vildt til at stå på samme sted om et år sammen med sin lejrchef-makker, Richard "Rikki" Engelholm, og følge, hvordan lejrens ca. 40.000 deltagere vælter ind.
- På sådan en lejr er det helt fantastisk at se, hvordan det om morgenen er en kæmpe græsmark, og om aftenen er der fyldt med telte i mange farver og konstruktioner af rafter. Det skal I som borgere også komme og opleve. Det er en åben lejr, hvor alle kan komme og se, hvad der foregår på lejrpladsen. Vi er Danmarks stærkeste fællesskab, og vi vil gerne vise, hvad det er vi kan, sagde Mie Lind Ibsen og takkede Sønderborg Kommune og Uwe Wolff's Fond, som står bag Woodsculpture-festivalen.

Et varigt spor

Spejdernes motto for lejren lyder "Vi sætter spor", og med skulpturen har lejren allerede afsat et varigt spor, da den bliver stående efter lejren.
Kunstneren bag skulpturen, Kestutis Krasauskas, har skrevet "Vi sætter spor" på skulpturen, som ellers først og fremmest er kendetegnet ved en løvfrø på toppen. Den grønne løvfrø, som i øvrigt kan klatre i træer, er truet, men trives på Als og på Kær Vestermark.
Formand for kultur-, borger- og fritidsudvalget i Sønderborg Kommune Charlotte Riis Engelbrecht glædede sig over, hvordan skulpturen synliggør alt det store, der skal ske:
- På området er der i snart et par måneder også blevet arbejdet med de anlæg, der skal være på plads til lejren og på længere sigt til andre events, og til at vi alle kan få det fulde udbytte af Kær Vestermark som et grønt natur- og fritidsområde, sagde hun.
Udvalgsformanden hæftede sig også ved, at forberedelserne til lejren nu har en markant deadline med et år:
- Vi er i fuld gang, det kan jeg love. Det samme er Spejderne, og jeg vil ikke forsømme lejligheden til at sige tak for det glimrende samarbejde, vi som kommune har med Spejderne. Det gælder lejrledelsen og alle, der landet over er i gang med planlægningen, og det gælder ikke mindst lokale spejdere, som gør en kæmpe indsats for at synliggøre Spejdernes Lejr - også i dag.

Alle bør krydse af i kalenderen

Charlotte Riis Engelbrecht mindede også om, at alle - også ikke-spejdere - i Sønderborg-området allerede nu bør reservere kalenderen næste sommer. Det er ikke i den uge, man skal tage væk fra området:
- En sådan lejr er en oplevelse for livet. Man skal heller ikke gå glip af de muligheder, der ligger i at blive involveret i aktiviteter for lejrens deltagere og de over 100.000 gæster, der ventes at besøge området. Uanset om man vil være med i korpset af frivillige, der hjælper i lejren eller i området, eller om man har en forretning, der kan få udbytte af lejren: Det gælder om at gøre sig klar!

Eg fra Gammelmark

Formanden for Uwe Wolffs Fond, Finn Johansson fortalte om baggrunden for skulpturen:
- For to år siden begyndte vi at tale om at gøre noget i forbindelse med Spejdernes Lejr. Så fik vi den store stamme fra en eg, der var faldet i Gammelmark på Broagerland og var tæt på at rive et hus med sig. Kesuttis Krasauskas deltog så ved Woodsculpture sidste år, og da han viste os, hvad han også har lavet af store skulpturer, var vi hurtigt overbeviste. Han kunne også få ideerne.

Kunstner glad for Danmark

Kestutis Krasauskas var selv med til at afsløre skulpturen. Han havde taget sin kone og de to yngste af seks børn med fra Litauen.
- Jeg har fået så mange gode venner her. Tak til alle, sagde han.
En stor del af Kestutis Krasauskas familie er spejdere, så opgaven lå ham ikke fjernt.
I øvrigt har kunstneren indbygget sin eget lille erklæring i skulpturen. Bag den runde plade med lejrens logo har han indsat en dansk femkrone med årstallet 1990. Det er det år, Litauen som den første af de baltiske lande erklærede sig uafhængig af Sovjetunionen, og kunstneren fryder sig over, at Danmark var et af de allerførste lande til at anerkende det selvstændige Litauen.

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark - afsløring

Den fem en halv meter høje skulptur måtte nøjes med at blive "overdækket" med et tørklæde inden afsløringen. Kunstneren selv, Kestutis Krasauskas, var med til fjerne tørklædet sammen med lejrchef Mia Lind Ibsen. Foto: Kim Toft Jørgensen

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark løvfrø

En løvfrø kvækker velkommen fra toppen af den fem en halv meter høje skulptur. Foto Kim Toft Jørgensen.

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark panorama Charlotte

For alle i Sønderborg-området gælder det om at gøre sig klar til lejren, sagde Charlotte Riis Engelbrecht, formand for byrådets kultur-, borger- og fritidsudvalg. Dermed er skulpturens titel "Be Prepared" velvalgt. Foto: Kim Toft Jørgensen

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark spejdere

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark logo

Bag pladen med logoet for Spejdernes Lejr har den litauiske kunstner indlagt sin egen erklæring - en femkrone med årstallet 1990, da Litauen erklærede sig uafhængig. Foto: Kim Toft Jørgensen

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark Krasauskas m familie

Kunstneren, Kestutis Krasauskas, var rejst fra Litauen med sin kone og to yngste børn for at deltage i afsløringen. Finn Johansson, formand for Uwe Wolffs Fond, står med drengen. Foto: Kim Toft Jørgensen.

skulpturafsløring SL2017 Kær Vestermark skulptur og flag

Foto: Kim Toft Jørgensen.