Thyra Frank var vild med tavlemødet og gelé-mad

Mandag den 12. marts besøgte ældreminister Thyra Frank Center for Korttidspladser i Ulkebøl. Her fik hun masser af viden om ældrepleje i Sønderborg Kommune. Hun fik også smagt på rugbrødsmadder baseret på gelekost. Det smagte godt, men blev dog overgået af ølkagen, der var Thyras favorit.
Opdateret 25.04.2018

Det var ikke tilfældigt, at Thyra Frank havde udvalgt Sønderborg Kommune til et besøg. Hun ved, at Sønderborg Kommune har gang i en række spændende udviklingsprojekter på ældreområdet. Hun vidste fx, at Sønderborg Kommune i efteråret 2015 modtog en særpris, der uddeles i tilknytning til den prestigefyldte initiativpris Den Gyldne Skalpel. Prisen var en anerkendelse for projektet ”I Sikre Hænder”, der handler om at eliminere tryksår og minimere fejlmedicinering hos borgere i ældreplejen.

Ved besøget på Center for Korttidspladser blev Thyra Frank vist rundt af bl.a. Preben Storm og Ganeswaran Shanmugaratnam, formand og næstformand i Social- og Seniorudvalget, Helle Mønsted Nielsen, direktør i Job og Velfærd, Charlotte Gjørup, hjemme- og sygeplejechef, Joan Slaikjer Hansen, plejecenterchef, samt Louise Fogh Moos, leder af Center for Korttidspladser.

Et centralt element i planlægningen af hverdagen på Center for kortidspladsen er tavlemødet, der holdes kl. 7 og 11.15 hver dag. Thyra Frank fik demonstreret, hvordan det går for sig. Tavlen og tavlemøde giver det fulde overblik over dagens aktiviteter for den enkelte beboer. Man får overblik over nye beboere og beboere, der skal sendes hjem. Hvilke beboere har særlige kostbehov, hvem skal i bad, hvem skal have genoptræning og smertelindring. Der er styr på alt.

tavlemøde
Thyra Frank til tavlemøde, der giver det store overblik over dagens aktiviteter.

Der blev også tid til et besøg hos to af beboerne og deres pårørende. Beboerne var Nina Hansen og Hanne Falck-Rasmussen. De var begge indlagt til genoptræning pga. smerter og dårlig bevægelighed i benene.

- Det går fremad, men det holder hårdt, sagde Hanne Falck-Rasmussen. Nina skal snart hjem og Hanne skal snart flytte ind på Dalsmark Plejehjem i Rinkenæs.

Nina Hansen
Thyre Frank på besøg hos Nina Hansen og Hanne Falck-Rasmussen.

Center for Korttidspladser har eget køkken og det kunne ses, lugtes og smages. Ernæringsassistent Christina Christensen viste eksempler på maden frem. Der var rigeligt med brun sov, for det elsker beboerne. Et stykke kyllingefilet kunne fås som helt stykke eller som gratin, dvs. det er blændet og formet igen, så det ligner et helt almindeligt stykke kyllingefilet, men helt let at tygge. Der var også opstillet rugbrødsmadder, der alle var lavet af madgelé. Der var bl.a. et stykke med leverpostej garneret med rødkål og rødbeder. Både brød og rødbeder var fremstillet som gelékost, og det smagte som den ægte vare. Det kunne Thyra Frank bekræfte – hun smagte det hele. Og hun kunne lide det.

- Det smager godt, men det bedste er, at høre Christina fortælle om maden. Hun brænder for sin mad, og bruger hele sin sjæl og menneskevarme, når hun tilbereder den. Det kan smages, sagde Thyra Frank

Thyra Frank var meget optaget af tavlemødet. Den giver et så godt overblik over dagens arbejde, at hun selv var parat til at tage en aftenvagt, som hun sagde med et smil i øjet. - Jeg fornemmer også en stærk respekt for den enkelte beboer. Stedet her er præget af høj grad af værdighed, og jeg går herfra med mundvigen opad, var hendes afskedsreplik.

Preben Storm, formand for Social- og seniorudvalget var godt tilfreds med besøget.

- Center for Kortidspladser fik vist sig frem fra sin bedste side. Stor tak til medarbejdere og ledelse for det store engagement og den kompetente rundvisning. Der er ingen tvivl om, at Thyra Frank fik set meget, som kan være til stor inspiration, siger Preben Storm.

Fakta om Center for Korttidspladser

Center for Korttidspladser har 37 pladser og de bruges af ældre borgere, der har behov for et kort ophold med særlig pleje og omsorg. Det kan være efter en indlæggelse på sygehuset, men kan også være aflastning fra hjemmet. På årsbasis er 300 – 350 borger på et kortere eller længere ophold på centeret.