Arkitekturens Dag og Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur

På Arkitekturens Dag præmierer Sønderborg Kommune god arkitektur, by- og uderumsprojekter, bygningsbevaring samt spændende, lokale initiativer med Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur.
Opdateret 11.06.2021

Maleriet der vandt borgernes favoritprisen 2020

Det er nu muligt at komme med indstillinger til dette års kategorier, og det er også muligt igen i år, i løbet af sensommeren, at deltage i afstemningen om ”Borgernes Favorit”. Her kan du stemme på dit yndlingsprojekt blandt de indstillinger, som går videre til det endelige opløb om de fire hovedpriser.

Årets kategorier er ”Smukt Nybyg”, ”Smuk Istandsættelse & Vedligehold”, ”Smukt Uderum” samt kategorien, der følger dette års tema, der hedder ”Arkitektur i Natur & Landskaber”.

Anerkendelsesprisen uddeles i samarbejde med Museum SønderjyllandForeningen "By og Miljø” i Sønderborg kommune og Arkitektforeningen. Prisoverrækkelsen finder sted ved en festlig begivenhed på Arkitekturens Dag den 4. oktober 2021.

Indstillinger

Her kan du indstille de projekter, som du mener, bør vinde dette års priser for Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur.

Byvandringer og arkitekturoplevelser

Som en optakt til Arkitekturens Dag 2021 opfordrer Sønderborg Kommune alle interesserede til at tage ud og opleve kommunens arkitektur og natur. Tag for eksempel på en køretur og se de tidligere vindere af Anerkendelsespriserne og oplev de smukke bygninger, vellykkede restaureringer og nyskabende byrum.

Herunder har vi samlet en række foldere og kort mv., der kan inspirere til udflugter I selv kan tage på i løbet af sommeren:

Folder om byvandring, der handler om Jugendstilen i Sønderborg by. Oplev en anderledes gåtur, hvor du kommer forbi spændende bygninger, der er præget af jugendstilen og Sønderborgs tyske tid.

Link: Sønderborg - Danmarks jugendstil by

Følg linket herunder og se et kort over en cykelrute, hvor du kan følge maleren Viggo Brandts fodspor i naturen. Ruten indeholder punkter, hvor du kan opleve virkeligheden og gense stedet i hans kunstværker og ud fra hans perspektiv. Malerierne hænger i dag i Sundhedshuset i Nordborg. (Kan kun tilgås digitalt)

Link: I malerens fodspor

Tag på en Kulturtur med denne guide rundt i Sønderborg by. Her kan man opleve kunstværker, der er spredt rundt i Sønderborg og indbyder til en gåtur, hvor man kan opleve forskellige byrum, skøn kunst og god stemning.

Link: Kultur-Tur (interaktivt kort)
Link: Kultur-Tur (folder)

Prisen

Prisen til de fire hovedkategorier er en støbt bronzeplade med et møllemotiv og teksten ”Anerkendelse”. Kunstnerne bag plaketten er Vibeke Fonnesberg og Hanne Ida Helstrup Knudsen.

AnerkendelseforSmukBygnings.gif

Bag om arrangementet

Med prisuddelingen sætter Sønderborg Kommune hvert år fokus på den gode bygnings- og landskabskultur. Den danner rammerne om vores liv og færden og medvirker til, at gøre kommunen til et smukkere og bedre sted at opholde sig. Samtidig hyldes de spændende, lokale projekter og initiativer, der med arkitektur, natur/ landskab eller byrum som omdrejningspunkt, tilfører lokalområderne kvalitet, sammenhængskraft og merværdi.

I år uddeles priserne de 4 kategorier ”Smukt Nybyg”, ”Smuk Istandsættelse & Vedligehold”, ”Smukt Uderum” samt kategorien ”Arkitektur i Natur & Landskaber”.

Sidstnævnte taler ind i årets tema på Arkitekturens Dag, ”Arkitekturens forbindelser til naturen”, der er inspireret af FN’s 17 Verdensmål. Med kategorien for ”Arkitektur i Natur og Landskaber” sætter vi fokus på de spændende projekter og lokale initiativer, der uanset størrelse er med til at skabe oplevelser og merværdi rundt om i kommunen.

• Læs mere på temasiden om Arkitekturens Dag og Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur

Med præmieringerne ønsker kommunen at skabe øget interesse for den arkitektoniske kvalitet i vores fysiske omgivelser. Derudover at påskønne bygherrer og arkitekter for deres arbejde og prioritering af arkitekturen, bygningsarven samt det liv, der foregår mellem husene.