logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

 

Bevaringsværdige og fredede bygninger

Her kan du finde hjælp, hvis der på din ejendom er bevaringsværdige eller fredede bygninger.
Opdateret 23.08.2020

Sønderborg Kommune har i dag kun registreret de bevaringsværdige bygninger i 3 gamle kommuner, Nordborg, Gråsten og Sønderborg, samt nogle enkelte registreringer i forbindelse med lokalplaner. Vi har yderligere udpeget forskellige bevaringsværdige kvarterer og landsbyer.

De fredede bygninger er udpeget af Kulturstyrelsen, som derfor også har ansvaret for disse.

Borgermøde om bevaring og bygningsregistrering

Sønderborg Kommune er i gang med at registrere kommunes gamle bygninger opført før 1950. Vi er nu i gang med Sønderborg og Augustenborg denne sommer.

I den forbindelse inviterede vi ejere og lejere af bygninger opført i 1950 og tidligere til borgermøde. Her blev de introduceret for den registreringsmetode, som ligger til grund for arbejdet, og hvad det betyder at være ejer af et bevaringsværdigt hus. Registreringen skal danne grundlag for sagsbehandling og planlægning og sikre, at hele kommunen får en ensartet registrering.

Kortlægningen er en del af kommuneplanen i henhold til Planlovens § 11a nr. 14.

”Kommuneplanen indeholder retningslinjer for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder beliggenheden af værdifulde kulturmiljøer og andre væsentlige kulturhistoriske bevaringsværdier. ”

Kort over bevaringsværdige og fredede bygninger i Sønderborg Kommune

På kortet nedenfor ses de bevaringsværdige og fredede bygninger, samt bevaringsværdige kvarterer og landsbyer i Sønderborg Kommune

Bevaringsværdier

Bygningers bevaringsværdier bliver fastsat efter en registreringsmetode der hedder SAVE (Survey of Architectural Values in the Environment). Ved en SAVE-registrering giver man en bygning en bevaringsværdi mellem 1-9, hvor 1-3 er høj bevaringsværdi, 4-6 er middel bevaringsværdi og 7-9 er lav bevaringsværdi.

Selvbetjening

Ansøg digitalt via Byg & Miljø

Via Byg & Miljø skal du søge om byggeri af hus, rækkehus, etagebolig, erhvervsbyggeri, udestue, garage, carport, sommerhus, søge om... Læs mere