logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

 

Mår

Husmåren gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Læs hvordan du sætter mårfælder op, og holder måren ude af dit hus.
Opdateret 09.04.2019

Er måren kun til skade?

Nej, måren kan hjælpe med at holde rotterne væk. Hvis der er en mår på din ejendom, flytter rotterne ikke ind. Måren spiser rotter, og hjælper med at holde bestanden af rotter nede på din ejendom. Måren kan fint leve i et stendige, en stensætning, tæt buskads, skur, udhus eller lignende. Måren er ikke sundhedsskadelig.

Husmåren er en fascinerende del af det danske dyreliv. Den bør kun fordrives og berøves et levested, hvis generne er så store, at man absolut ikke kan affinde sig med dem.

Mår

Måren slipper nemt ind

Det gælder om at sikre sin beboelse mod mår. Hvis husmåren flytter ind på dit loft, kan den gøre megen skade og være til stor gene for beboerne.

Kan du høre usædvanlig larm fra/på dit loft i huset, kan det være en mår, der er flyttet ind. 

Sådan holder du måren ude af huset

Er det en mår?

Først sikrer du dig, at det er en mår. Har du set den? Prøv at lægge nogle æg med et lille hul i ud i haven. Bliver disse spist, kan det være en mår der er på færde. Det kan være, at du kan se måren spise af æggene. Men er du i tvivl så kontakt os. Se kontaktoplysninger nederst på siden.

Hold måren ude at huset

Hvis det er en mår, så sørg for, at måren er ude, og at den ikke har unger på loftet. Husmåren har normalt unger fra først i marts til sidst i juli.

Undersøg adgange for måren

Nu kan du gå i gang med at undersøge huset for huller, hvor måren kan komme ind. Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan måren også.

Luk hullerne

Luk alle huller ved vindskeder eller skotrender, langs tagrygningen eller ved kviste med det mest egnede materiale. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for måren at slippe ind på loftet.

Fang måren i en fælde!

Den mest radikale løsning er at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.

Fælden stille op udendørs, gerne ved et buskads eller langs med en hæk, spørg eventuelt vildtkonsulenten på det lokale statsskovdistrikt til råds.

Lokkemaden, som lægges i fælden, kan være et hønseæg med et lille hul i. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader måren sig lettere lokke af ægget i fælden.

Hvis man vil undersøge, om man har en fastboende mår på stedet, inden man anskaffer en fælde, kan man starte med at udlægge æggene. Går måren i gang med lokkefoderet og vænner sig til at finde æg på netop dette sted, går den normalt ret hurtigt i fælden, når man stiller den op.

Når måren går i fælden

Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange måren.

Har du sikret dit hus mod mår, kan den ikke komme ind i huset igen.

Derfor kan du køre måren ud i skoven helst ved et stendige og slippe den løs.

Er du ikke jæger, må du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen, eller du kan kontakte Erhverv og Affald på telefonnummer 88 72 40 83. Her vil man formidle kontakt til en af kommunens reguleringsjægere.