Hvordan stemmer jeg?

Her kan du se, hvordan du kan stemme til kommunalvalget den 21. november 2017.
Ansvarlig Hanne Jark
Opdateret 30.10.2017

Du kan stemme til kommunalvalget, når du er fyldt 18 år og har fast bopæl i Sønderborg Kommune. Herudover skal du enten:

• Være dansk statsborger,
  • Være statsborger i et EU-land, Island eller Norge eller
  • Have haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne i de sidste tre år forud for valgdagen.

Såfremt ovenstående krav er opfyldt, bliver du automatisk optaget på kommunens valgliste og modtager et valgkort senest fem dage før valgdagen. På valgkortet står der på hvilket afstemningssted, du skal stemme.

Der er to primære måder, hvorpå du kan stemme til kommunalvalget:

1) Stem ved dit afstemningssted på valgdagen

Langt de fleste borgere stemmer på deres valgsted på selve valgdagen. Inden du afgiver din stemme, skal du aflevere dit valgkort til en tilforordnet og oplyse din fødselsdato.

I tilfælde af at du har glemt dit valgkort, udskriver den tilforordnede et nyt valgkort til dig. Det betyder altså intet for din mulighed for at stemme at dit valgkort ikke er nået frem til din bopæl. Du kan dog blive bedt om at oplyse dit navn og bopæl samt gyldig legitimation.

2) Du kan brevstemme før selve valgdagen

Alle har mulighed for at brevstemme og det er en god ide at stemme i forvejen, hvis du ikke ved, om du kan nå det på selve valgdagen.

Du kan brevstemme i hvilken som helst kommune i Danmark ved at møde op på et borgerservicecenter eller et andet brevstemmested i perioden fra den 10. oktober til den 17 november 2017. Du skal blot medbringe gyldig legitimation og så sørger kommunen for, at stemmen bliver afleveret og talt op på valgdagen. I Sønderborg Kommune kan du brevstemme på borgerservicecentrene i Gråsten, Nordborg og Sønderborg.

Få hjælp til at stemme
Du kan også få hjælp til at stemme på valgdagen eller til at brevstemme før valgdagen, hvis du har behov for det. Indlagte på hospitaler eller indsatte i et fængsel eller arresthus, vil få hjælp af ansatte i kommunens forvaltning eller på institutionen til at brevstemme. Beboere kan brevstemme fra plejehjemmet, den beskyttede bolig, ældreboligerne osv.

Hvis du er i udlandet, kan du brevstemme på de danske ambassader og konsulater. Derudover kan udsendte ved forsvaret brevstemme ved stemmemodtagerne i forsvaret.

Du kan også søge om at brevstemme i dit eget hjem, hvis du er syg eller har dårlig førlighed. Hvis du ønsker at brevstemme i eget hjem, skal du henvende dig hos Borgerservice fra den 24. oktober til den 13. november 2017 på tlf. 88 72 64 00 eller 88 72 40 06.

Overførsel til andet afstemningssted
Hvis du har et handicap eller nedsat førlighed, har du mulighed for at søge om at blive overført til et andet afstemningssted i kommunen end det, du er tilknyttet til.

På alle valgsteder i Sønderborg Kommune er der handicapvenlige stemmebokse udstyret med lup samt filtpen. På afstemningsstedet, Det gamle bibliotek på Kongevej 19 i Sønderborg, vil der tillige være en stemmeboks med hæve- / sænkebord med fri benplads, så en kørestolsbruger kan placere sig ved bordet.

Du kan udfylde denne ansøgningsblanket for at søge om at blive overført til et andet afstemningssted. Ansøgningen skal være kommunen i hænde senest den 13. november 2017 kl. 12.00.