logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

 

Kulturpolitik – Kulturkompasset

Sønderborg Kommune har store ambitioner på kulturens vegne. Her kan du læse kulturpolitik, Kulturkompasset 2025.
Opdateret 23.08.2020

I Sønderborg-området lever kulturen, og kommunen har store ambitioner på kulturens vegne. Den betragtes som en væsentlig faktor i den bæredygtige udvikling både sundhedsmæssigt, socialt, kulturelt og økonomisk.

Derfor har byrådet vedtaget politikken Kulturkompasset 2025 som et redskab til at skabe sammenhæng i planlægning og politiske beslutninger. Det er et dynamisk værktøj, hvor fokuspunkter revideres i hver byrådsperiode, og 2-årige handleplaner udvikles i samarbejde med kulturaktører og borgere.

Download Kulturkompasset 2025 her

 Forside af Kulturkompasset, Sønderborg Kommunes kulturstrategi 2025   

Kulturkompasset er blevet til på baggrund af, at Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig var kandidat i konkurrencen om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

Med en smal afgørelse i juryen var det Aarhus, der blev udpeget, men Sønderborg Kommune arbejder videre med de mange initiativer fra kandidaturen.

Derfor indgår Sønderborg også i Europas første grænseoverskridende kulturregion i et tæt samarbejde med vores partnerne fra 2017-kandidaturen, ligesom kommunen samarbejdede med Aarhus om fælles projekter i 2017. 

Vi satser på kulturen - fra de professionelle til ildsjælene

Er du udøvende kunster, vil du dyrke dit talent, eller vil du opsøge spændende oplevelser og projekter, som du kan involvere dig i? I Sønderborg-området er der rige muligheder.

På byens store scener, i Alsion, på Sønderborghus, i Sønderborg Teater og i Mølleparken, kan du få eksklusive oplevelser, men kulturen lever på mødesteder i hele området med tilbud om folkemusik, teater, børneteater, orkestre, kor og meget mere.

Sønderborg Kommune er hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester og Danmarks største teaterforening. Desuden har vi en aktiv kammermusikforening og en velfungerende jazzklub.

Skabelsen i Koncertsalen Alsion

Er du selv udøvende, finder du muligheder på vores store musikskole, balletskole, performanceakademi og kunstskole, og der er faciliteter til rådighed på Sønderborghus, der udover at være regionalt spillested også er byens medborgerhus. Desuden kan du søge indflydelse og være med i ambitiøse projekter gennem Sønderborg Musikråd.

Koncert fra FolkBALTICA

Historie og kunst

Augustiana Kunstpark og Kunsthal kan du opleve samtidskunst, og Sønderborg Kunstfond arbejder med nye initiativer.

Ikke mindst vil udviklingen af Sønderborgs havneområde efter en plan af verdensarkitekten Frank Gehry med blandt andet Multikulturhuset give nye muligheder for at dyrke kunst og kultur.

Man kan også dykke ned i områdets betydningsfulde historie med Dybbøl som centrum for 1864-krigen på Sønderborg Slot, i Historiecenter Dybbøl Banke eller på områdets øvrige museer. 

Børn i parken ved Augustiana

Skal der være fart på, kan du blive en del af det grænseoverskridende skater-miljø, ligesom der i Sønderborg med skove og masser af vand er kort vej til naturoplevelser og friluftsliv. På fritidsområdet er der i det hele taget et velorganiseret foreningsliv med talrige tilbud. 

Skaterhallen i Sønderborg