logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Fakta om Sønderborg

Besøg os og bliv begejstret for naturen, kulturen, visionerne og de gode muligheder for job og uddannelse.
Opdateret 18.10.2021

Sønderborg Kommune havde 73.831 indbyggere pr. den 1. januar 2021. og er landets 16. største kommune. Der er ansat ca. 5.500 medarbejdere til at tage sig af kommunens drift, udvikling og administration. 

Sønderborg Kommunes samlede areal udgør 495,86km2. Der bor ca. 150 personer pr. km2.

Den kommunale udskrivningsprocent er 25,7 pct. Grundskyldspromillen er 27,1 prm. Kirkeskatteprocenten er 0,93 pct. 

Regionen har i samarbejde med kommunen udviklet "Kontur", som står for kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark. 

Der er tal for forventet befolkningsudvikling, pendling, uddannelse, indkomstforhold, erhvervsstruktur, beskæftigelse med mere.

​Hvis du vil se flere statistiske oplysninger om Sønderborg Kommune, kan du bruge vores link til Indenrigsministeriets hjemmeside med kommunale nøgletal.

Nyttige links

Tjek de kommunale nøgletal på Indenrigsministeriets hjemmeside noegletal.dk (åbner i et nyt vindue)

Sønderborg Kommunes kernefortælling

Sønderborg er hele Europa inden for din rækkevidde. Det er her, at Skandinavien og det kontinentale Europa mødes og bindes sammen. Storbyer som Flensborg, Hamborg og Kiel er vores tætte naboer, imens den veludbyggede infrastruktur med motorvej og lufthavn sikrer korte afstande til andre metropoler som f.eks. Berlin og København.
Vores særlige placering som naturligt knudepunkt i grænselandet har givet os en helt speciel evne til at samarbejde på tværs af grænser, kulturer og skel, og i dag bor og lever 120 forskellige nationaliteter i Sønderborg.
På den ene side rummer Sønderborg alle storbyens karakteristika: Nogle af Danmarks største globale industrikoncerner ligger her. Universitetets campus er landets mest internationale med studerende fra over 50 lande, og snakken på alverdens sprog summer i byens mange restauranter og caféer. Det er også i Sønderborg, at du finder ligeså mange kulturoplevelser og events, som der er dage i året.
Men Sønderborg er på samme tid også noget ganske andet, for vi er en storby midt i naturen. Her er skove, strande, bakker, lunde og søer. Her er 250 km krøllet kystlinje. Her er plads til udfoldelse, ro og dybde.

Natur og historie

Sønderborg Kommune rummer nogle af landets smukkeste naturområder med en kyststrækning på 215 kilometer og vidtstrakte skove, blandt andet skoven omkring Gråsten og Danmarks længste kystskov på østsiden af Als. 

I Sønderborg er historien tæt på og Dybbøl Mølle, det store, fredede skanseområde, Sønderborg Slot og Historiecenter Dybbøl Banke er altid et besøg værd.

Sønderborg Kommunes visioner

I Sønderborg genfortæller vi gerne historien, men vi hænger ikke fast i fortiden.

Det moderne Sønderborg er et økonomisk og kulturelt kraftcenter i Sønderjylland. Alsion – Sønderjyllands Viden- og Kulturcenter – rummer universitet, forskerpark og en koncertsal i verdensklasse. 

Vi er i fuld gang med at blive CO2-neutrale og vi bygger et spillevende havneområde med kunsthal, multikulturhus, videnshus og boliger. Her boltrer stjernearkitekter som Bjarke Ingels Group, Schmidt Hammer Lassen og Frank Gehry sig. 

Det kan du læse meget mere om under Fyrtårne og Visioner

Befolkningsprognose

Her kan du læse den nyeste befolkningsprognose gældende for perioden 2021-2034. Prognosen giver blandt andet et billede af:

hvor mange børn, der skal være plads til i kommunens daginstitutioner hvor mange elever, der potentielt er i de enkelte skoledistrikter

 

Klik Hent rapporten "Befolkningsprognose 2021-2034" her

  • i hvilke områder, der vil ske den største stigning i antallet af ældre borgere
  • hvor mange i den erhvervsaktive alder, kommunen kan forvente
  • hvor mange boliger, der forventes opført i prognoseperioden
  • i hvilke områder, boligudbygning forventes
Sønderborg Kommunes nyere historie

Sønderborg Kommune opstod pr. 1. januar 2007 som resultatet af en fusion af de fire tidligere alsiske kommuner; Augustenborg, Nordborg, Sydals og Sønderborg og af de tre tidligere jyske kommuner Broager, Gråsten og Sundeved.

Som i hertugdømmets tid

Det gamle hertugdømme i Sønderborg omfattede stort set det område, som den nye kommune dækker. Og både ved dannelsen af hertugdømmet og den nye kommune gentog historien sig på den måde, at Gråsten ikke var med fra starten, hverken i sin tid da hertugdømmet blev dannet, eller ved strukturreformen, hvor det først var i den afsluttende fase, at Gråsten besluttede at blive en del af den nye kommune.

Syv underskrifter

Aftalen om at danne den nye kommune blev underskrevet på Sønderborg Slot om morgenen den 23. december 2005, da borgmestrene fra de syv kommuner skrev under på Sønderborg-dokumentet. Faktisk underskrev borgmestrene to ens dokumenter, et til Indenrigsministeriet og et til Museet på Sønderborg Slot, hvor det gemmes i arkivet som vidnesbyrd om en historisk begivenhed. 

Hent Sønderborg-dokumentet her (pdf - åbner i et nyt vindue)

Særligt sønderjysk

Det er fastslået i lovgivningen, at Sønderborg Kommune har en særlig forpligtelse over for det tyske mindretal, og derfor skal antallet af byrådsmedlemmer være på 31. Samme regel gælder for de tre øvrige sønderjyske kommuner.

Sønderborg-dokumentet