logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Fakta om Sønderborg

Besøg os og bliv begejstret for naturen, kulturen, visionerne og de gode muligheder for job og uddannelse.
Opdateret 28.06.2020

Sønderborg Kommune er med godt 76.000 indbyggere landets 16. største kommune. Der er ansat ca. 5.500 medarbejdere til at tage sig af kommunens drift, udvikling og administration. 

Sønderborg Kommunes kernefortælling

Sønderborg er hele Europa inden for din rækkevidde. Det er her, at Skandinavien og det kontinentale Europa mødes og bindes sammen. Storbyer som Flensborg, Hamborg og Kiel er vores tætte naboer, imens den veludbyggede infrastruktur med motorvej og lufthavn sikrer korte afstande til andre metropoler som f.eks. Berlin og København.
Vores særlige placering som naturligt knudepunkt i grænselandet har givet os en helt speciel evne til at samarbejde på tværs af grænser, kulturer og skel, og i dag bor og lever 120 forskellige nationaliteter i Sønderborg.
På den ene side rummer Sønderborg alle storbyens karakteristika: Nogle af Danmarks største globale industrikoncerner ligger her. Universitetets campus er landets mest internationale med studerende fra over 50 lande, og snakken på alverdens sprog summer i byens mange restauranter og caféer. Det er også i Sønderborg, at du finder ligeså mange kulturoplevelser og events, som der er dage i året.
Men Sønderborg er på samme tid også noget ganske andet, for vi er en storby midt i naturen. Her er skove, strande, bakker, lunde og søer. Her er 250 km krøllet kystlinje. Her er plads til udfoldelse, ro og dybde.

Natur og historie i Sønderborg

Sønderborg Kommune rummer nogle af landets smukkeste naturområder med en kyststrækning på 215 kilometer og vidtstrakte skove, blandt andet skoven omkring Gråsten og Danmarks længste kystskov på østsiden af Als. 

I Sønderborg er historien tæt på og Dybbøl Mølle, det store, fredede skanseområde, Sønderborg Slot og Historiecenter Dybbøl Banke er altid et besøg værd.

Sønderborg Kommunes visioner

I Sønderborg genfortæller vi gerne historien, men vi hænger ikke fast i fortiden.

Det moderne Sønderborg er et økonomisk og kulturelt kraftcenter i Sønderjylland. Alsion – Sønderjyllands Viden- og Kulturcenter – rummer universitet, forskerpark og en koncertsal i verdensklasse. 

Vi er i fuld gang med at blive CO2-neutrale og vi bygger et spillevende havneområde med kunsthal, multikulturhus, videnshus og boliger. Her boltrer stjernearkitekter som Bjarke Ingels Group, Schmidt Hammer Lassen og Frank Gehry sig. 

Det kan du læse meget mere om under Fyrtårne og Visioner

Foto af Alssundbroen

Kom hurtigt til og fra Sønderborg

I 2012 indviede vi den nye motorvej M51, der forbinder Sønderborg med resten af motorvejsnettet via E45. Sønderborg har også egen lufthavn med gode forbindelser til og fra København.

Besøg Sønderborg Lufthavns hjemmeside eller bestil din flybillet på alsieexpress.dk

Nyttige links

Sønderborgs områdeportal for erhverv, turisme og kultur (åbner i et nyt vindue)

Tjek de kommunale nøgletal på Indenrigsministeriets hjemmeside noegletal.dk (åbner i et nyt vindue)