logo inkluderet med hjem link

Borger

Erhverv

Politik og Indflydelse

Søg

Sønderborgs Kommunes nyere historie

I 2007 blev der med kommunalreformen tegnet et nyt Danmarkskort. Sønderborg Kommune blev dannet ved en frivillig fusion mellem syv kommuner.
Opdateret 18.03.2019

Sønderborg Kommune opstod pr. 1. januar 2007 som resultatet af en fusion af de fire tidligere alsiske kommuner; Augustenborg, Nordborg, Sydals og Sønderborg og af de tre tidligere jyske kommuner Broager, Gråsten og Sundeved.

Som i hertugdømmets tid

Det gamle hertugdømme i Sønderborg omfattede stort set det område, som den nye kommune dækker. Og både ved dannelsen af hertugdømmet og den nye kommune gentog historien sig på den måde, at Gråsten ikke var med fra starten, hverken i sin tid da hertugdømmet blev dannet, eller ved strukturreformen, hvor det først var i den afsluttende fase, at Gråsten besluttede at blive en del af den nye kommune.

Syv underskrifter

Aftalen om at danne den nye kommune blev underskrevet på Sønderborg Slot om morgenen den 23. december 2005, da borgmestrene fra de syv kommuner skrev under på Sønderborg-dokumentet. Faktisk underskrev borgmestrene to ens dokumenter, et til Indenrigsministeriet og et til Museet på Sønderborg Slot, hvor det gemmes i arkivet som vidnesbyrd om en historisk begivenhed. 

Hent Sønderborg-dokumentet her (pdf - åbner i et nyt vindue)

Særligt sønderjysk

Det er fastslået i lovgivningen, at Sønderborg Kommune har en særlig forpligtelse over for det tyske mindretal, og derfor skal antallet af byrådsmedlemmer være på 31. Samme regel gælder for de tre øvrige sønderjyske kommuner.

Sønderborg-dokumentet