Rotter
Rotter kan forårsage betydelig skade på bygninger, isolering og infrastruktur, og de er kendt for at sprede sygdomme gennem afføring, urin og parasitter. Derudover kan de forurene madvarer og miljøer, hvilket udgør en risiko for både menneskers sundhed og miljøet.
- Skal jeg anmelde rotter?
-
Du har pligt til at anmelde rotter uanset, om du har rotter hjemme hos dig selv, om det er ved naboen eller i det offentlige rum.
Bekæmpelsen skal i gang hurtigst muligt, og når du anmelder rotter på www.sonderborgkommune.dk/anmeldrotter kommer anmeldelsen direkte ud på bekæmperens tablet uden omveje og med de rigtige oplysninger om adresse og telefonnummer.
Du kan også ringe, men det forsinker processen, da der kan blive tastet forkert, og du må vente unødigt på, at bekæmpelsen starter.
- Hvornår kommer rottebekæmperen?
-
Bekæmperen kontakter dig hurtigst muligt for at aftale det første besøg.
Hvis rotten er indendørs i dit hus, skal du forvente en opringning inden for et døgn. I alle andre tilfælde kan der gå op til en uge, før bekæmperen ringer til dig.
Uden for normal åbningstid holder vagten øje med anmeldelserne. Vagten tager kontakt til dig, hvis det er en indendørs anmeldelse, mens du bliver kontaktet på førstkommende hverdag, hvis det er en udendørs anmeldelse.
Et besøg af rottefængeren er gratis, men det er dit ansvar at anmelde rotter eller tegn på rotter.
- Hvad laver rottebekæmperen hos mig?
-
Bekæmperen går rundt på din ejendom for at finde årsagen til, at du har rotter. Ud fra hvad der bliver fundet, bliver der sat en bekæmpelse i gang med fælder eller gift.
I snakker sammen om, hvad du skal gøre for, at bekæmpelsen bliver effektiv og for at undgå rotter i fremtiden.
Du får måske udleveret en huskeseddel eller en folder med tips og tricks til at sikre din ejendom mod rotter.
- Hvordan sikrer jeg kloakken mod rotter?
-
Kloakskader er er den hyppigste årsag til, at en borger i Sønderborg Kommune har rotter indendørs.
Huller i jorden tæt på brønden eller langs med kloakledningen er et tegn på, at rotterne kommer fra kloakken. Kloaklugt indendørs kan også betyde brud på et rør.
Bekæmperne puster røg i hullet, og hvis det kommer i brønden eller i kloak- eller regnvandsledning, skal du have fat i kloakmesteren og forsikringen.
Det er en god idé at få monteret en rottespærre i ejendommens spildevandsledninger, så rotterne ikke kan få adgang fra den offentlige kloak og op i dit system. En rottespærre skal monteres af en autoriseret montør, og det er en god idé at få den serviceret én gang om året.
- Må jeg fodre fugle?
-
Fuglefodring er den næst hyppigste årsag til rotter i Sønderborg Kommune. Fuglefodring tiltrækker rotter, og du skal fodre med omtanke. Du skal stoppe fuglefodring, mens vi bekæmper rotter, ellers fortsætter rotterne med at spise fuglefoder, de søger ikke ind i vores fælder, og bekæmpelsen varer unødigt længe.
Rotter, der bor ved naboen, kan sagtens spise hos dig, og derfor kan du blive bedt om at stoppe fodringen, mens vi bekæmper hos naboen.
Nedsæt risikoen for at tiltrække rotter ved at følge disse tips:
- Rotter er gode til at klatre. Placer dit foderbræt på en tyk, glat pæl ca. 10 cm i diameter, som rotten ikke kan sætte kløerne i eller få fat rundt om. Rotter klatrer også ned ad tov eller kæde og spiser foderkugler, der hænger i træer eller buske.
- Rotter er gode til at spring. Placer foderbrættet mindst 1,5 m væk fra alt, der kan kravles på fx hæk, hegn, mur, grill, havemøbler eller andet.
- Fugle er kræsne. De sorterer i frøene og spiser kun deres favoritter. Resten havner på jorden og bliver til nem mad for rotterne. Placer en stor spildbakke under foderpladsen, så du holder jorden fri for frø.
- Fjern skaller hver dag og kom dem i den lukkede kompostbeholder eller spanden til madaffald.
- Smid ikke fuglefoder direkte på jorden eller græsset.
- Læg ikke mere foder ud end fuglene kan spise inden aften. Giv fuglene foder om morgenen og fjern det igen om aftenen.
- Får jeg rotter, hvis jeg har høns, kaniner eller andre dyr?
-
Der er risiko for at få rotter, når du har høns, ænder, fugle, kaniner, heste eller andre dyr på din ejendom.
Det er meget vigtigt, at du er omhyggelig med dyrenes foder. Foderet skal opbevares i lukkede beholdere. Hvis du fodrer udenfor, skal dyrene ikke have mere foder, end de kan spise op inden det bliver mørkt. Hvis du fodrer indenfor, skal døre, porte og vinduer lukkes om natten, og de skal lukke tæt – alternativt skal foderet fjernes om natten.
Det kan også være nødvendigt at rottesikre kaninburet, volieren, hønsegården eller skuret.
Forneden kan du støbe en sokkel mindst 60 cm ned i jorden, eller grave tætsiddende fliser eller galvaniseret volierenet ned i en dybde på 60 cm.
Sider og tag kan lukkes med volierenet, som skal slutte tæt til soklen, fliserne, eller volierenettet, der er gravet ned i jorden.
Volierenet skal have en trådtykkelse på mindst 1 mm. Maskestørrelsen må højst være 10x20 mm.
- Hvordan sikrer jeg huset mod rotter?
-
Ingen ønsker rotter og specielt ikke indendørs. En rotte skal kun bruge 2 cm for at komme ind.
Gå en tur rundt om huset, og kig efter huller og sprækker. Huller i fundament og mur kan lukkes med cement. Huller i døre og porte og ved vinduer kan lukkes med en stålplade.
Bevoksning op ad muren eller tæt på muren giver adgang for rotter, mus og mår. Klip ned, så der er en afstand fra bevoksningen til dit hus på minimum 1 meter lodret og 1,5 meter vandret.
Rotter kan komme op på loftet via tagrenden. De stemmer sig imod med poter og ryg og kravler op indvendig i røret. Nedløbsrør skal lukkes af med en krave forneden og sikres, så rotterne ikke kan bruge nedløbsrøret som adgangsvej.
På denne side kan du se små film om, hvordan du kan rottesikre din ejendom.
