Miljøtilsyn for virksomheder og landbrug
Et miljøtilsyn sikrer, at virksomheden drives efter gældende miljølovgivning og giver også mulighed for vejledning, så unødvendige problemer, klager og udgifter undgås.
Har du et landbrug, kan du med fordel downloade en app til android eller iphone.
- Hvordan foregår et miljøtilsyn?
-
Tilsyn kan både være varslede eller uvarslede.
Et miljøtilsyn omfatter fra 2025 et basistilsyn, et affaldstilsyn og et tilbud om dialog om klima, bæredygtighed og grøn omstilling.
Tilsynet omfatter rundvisning inde og ude på virksomheden. Der vil være fokus på alle de forhold, der har betydning for virksomhedens påvirkning af omgivelserne såsom afkast til luften, støj, spildevand, affald og risiko for jordforurening. Tilsynet afpasses efter de aktiviteter, der foregår på virksomheden.
Det kan ske, at vi bliver opmærksomme på overtrædelser af regler og vilkår, som kræver indskærpelse eller påbud om at få forholdet bragt i orden inden en given frist.
Efter miljøtilsynet modtager virksomheden en tilsynsrapport, som beskriver de observerede miljøforhold på virksomheden samt et tilsynsbrev med bemærkninger til miljøtilsynet - fx om der er forhold, som skal forbedres.
Dialog om klima, bæredygtighed og grøn omstilling
Den grønne omstilling har høj prioritet i Sønderborg Kommune. I Sønderborg Kommunes miljøtilsynsplan for 2025-2028, fremgår det, at kommunens tilsynsførende skal øge fokus og dialog vedr. klima og bæredygtighed på miljøtilsyn.
Mange virksomheder i kommunen er allerede godt i gang med klimatiltag. Vi ønsker derfor, i forbindelse med miljøtilsynet, en dialog om virksomhedernes erfaringer/overvejelser og hvordan vi, i Sønderborg Kommune, kan understøtte deres udvikling.
Da dette emne ikke er et krav, jf. miljøtilsynsbekendtgørelsen, er denne del af tilsynet frivillig og uden brugerbetaling.
- Hvornår udføres et miljøtilsyn?
-
Der udføres forskellige typer af miljøtilsyn:
- Basistilsyn
Tilsyn udføres hvert 3. år på virksomheder og landbrug, der har eller skal have en miljøgodkendelse/anmeldelse, og hvert 6. år på alle øvrige virksomheder, der er omfattet af bekendtgørelsen om brugerbetaling for godkendelse og tilsyn. - Affaldstilsyn
Pr. 1. januar 2025 er en ny lovgivning trådt i kraft, der skal styrke tilsynet med virksomheders sortering og håndtering af affald. Sønderborg Kommune skal derfor fremadrettet føre et affaldstilsyn sammen med basistilsynet. Det har ikke den store betydning for udførelsen af selve basistilsynet, som virksomhederne kender det fra tidligere. Den største forskel er brugerbetalingstaksten, som der kan læses om i næste afsnit. Flere oplysninger om affaldstilsynet, kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. - Prioriteret tilsyn
Imellem basistilsynene kan virksomheden få et ekstra mindre tilsyn – et prioriteret tilsyn. Prioriterede tilsyn udføres som regel på virksomheder med den størst potentielle påvirkning af miljøet. - Tilsynskampagner og øvrige tilsyn
Udover basistilsyn og prioriterede tilsyn, kan alle virksomheder få tilsyn i forbindelse med tilsynskampagner. Tilsynskampagner er afgrænsede og målrettede tilsyn omkring et konkret miljøproblem eller -tema. Yderligere kan en virksomhed få tilsyn ifm. naboklager. - Lukketilsyn
Virksomheder, der er omfattet af regelmæssige miljøtilsyn, bør ved nedlukning have et afsluttende tilsyn. Virksomheden skal i den forbindelse kontakte afdelingen Erhverv og Affald på erhverv-affald@sonderborg.dk
- Basistilsyn
- Skal jeg som virksomhedsejer/landmand betale for et miljøtilsyn?
-
Miljøtilsyn
Vi skal opkræve brugerbetaling for miljøtilsynet, herunder også for tiden vi bruger til at varsle og forberede tilsynet, udarbejde rapport, indhente oplysninger efter tilsynet og udarbejde brev med reaktion på miljøtilsynet samt afrapportering til nationale systemer.
Timetaksten for arbejde med miljøtilsyn reguleres årligt af Miljøstyrelsen. I 2025 er taksten 487,25 kr. pr. time.
Affaldstilsyn
Vi skal ligeledes opkræve brugerbetaling for affaldstilsyn. Betalingen bygger på princippet om, at forureneren betaler. Det betyder, at virksomheder skal dække alle myndighedens omkostninger, som tilsynet giver anledning til. Brugerbetalingen gælder alle de timer, som den tilsynsførende bruger, dvs. både på virksomhedsbesøget, kørsel, sagsbehandling og vejledning i forbindelse med tilsynet samt være med til at dække øvrige udgifter til IT-systemer, udstyr mm.
I 2025 er taksten for affaldstilsyn i Sønderborg Kommune 699,00 kr. pr. time.
Dialog om klima, bæredygtighed og grøn omstilling
Denne dialog er frivillig og gratis for virksomheden/landbruget.
Opkrævning af brugerbetaling
Fakturaerne for miljøtilsyn og affaldstilsyn udsendes hvert år i november måned for de miljøtilsyn, der er gennemført i perioden 1. november i det foregående år til 31. oktober i indeværende år. Brugerbetaling for opgaver, der udføres i årets sidste to måneder, vil blive opkrævet det efterfølgende år.
- Hvor kan jeg se resultatet af tilsynet?
-
Senest 4 måneder efter at miljøtilsynet har fundet sted på virksomheden, offentliggøres informationer om tilsynet digitalt på Digital Miljøadministration.

Læs mere
Kontakt os
Erhverv og Affald
Lille Rådhusgade 7
6400 Sønderborg
E-mail: erhverv-affald@sonderborg.dk
Tlf. nr.: +45 88 72 40 83
Telefontider:
Mandag - onsdag: 9.00 - 15.00
Torsdag: 9.00 - 17.00
Fredag: 9.00 - 14.00